Rukola je geniální listí. Kdysi jsem párkrát ochutnala tu z pytlíku, kupovávaly jsme ji naší leguánici. A nechápala jsem, co na ní má. Dneska, když mi roste v truhlíku, chápu dokonale. Rukola umí být jemňoučká i pěkně peprná, přesně taková, jakou ji potřebujeme. Do tohohle salátu jsem vybrala ty větší listy, které mají říz a jdou výborně s ostatními surovinami.
Co potřebujeme (na 1 porci):
- listy rukoly – množství dle zvyku, rukola bude tvořit hlavní složku salátu
- 1/2 středního zeleného rajčete – více v dalším odstavci
- 1/2 malého avokáda
- 1/2 malého balení ančoviček
- pepř
Zelená rajčata jsou hodně typická pro Středomoří. Bývají podstatně masitější než jejich tradiční červení příbuzní. Mohou mít různé tvary, spíš patvary a jejich barva je bledší – může být od zelené přes oranžovou až po světle červené tóny. Jsou výborné do salátů nebo k naplnění, prostě do studené kuchyně.
Všechnu zeleninu omyjeme a rukolové listy dáme do sítka a pořádně jím zatřepeme (pokud máte takový ten točák na salát, výborně, já se na něj chystám).
Zeleninu nakrájíme na malé kousky, rukolu na větší a naaranžujeme na talíř. Už k tomu stačí jen přidat odkapané a na kousky nakrájené ančovičky a lehce opepřit, ideálně přímo z mlýnku.
Tenhle salát je hodně jednoduchý a přitom chuťově velmi výrazný a uspokojivý. Každá surovina plní přesně tu svoji funkci. Každopádně doporučuju vyzkoušet všem, kteří zatím neokusili avokádo v salátu.