Rajčatový salát jinak

Rajčatový salát s bazalkou a parmezánem

Dobře zralý rajčata jsou něco. Docela mě překvapuje, že se tak často zalévají klasickou octovou zálivkou. Jako tu běžnou verzi rajčatovýho salátu mám ráda, ale zdá se mi, že jejich skvělá chuť prostě trošku zanikne. A já si ji chci vychutnat. Takže jsem se rozhodla inspirovat se Itálií a udělat rajčatový salát po svém. Samozřejmě na to zase padnul parmezán, věc, která je prostě geniálním doplňkem kde čeho a ozvlášť všeho, co je cítit jižními kraji.

Další výhoda téhle varianty je to, že se nemusíte snažit o úplně tradiční a jedinou správnou zálivkovou chuť. Které lze jen těžko dosáhnout, pokud nemáme letitou praxi v míchání od oka. Takže nehrozí, že tenhle náš rajčatový salát bude někdo srovnávat s tím, co dělala babička.

Co potřebujeme:

  • dobře zralá rajčata, u mě to byly masitý hruškovitý rajčata
  • dobrý extra panenský olivový olej
  • čerstvě strouhaný parmezán
  • mořskou sůl (hrubost podle chuti, někdy je lepší hrubší, protože dodá víc kontrastu)
  • čerstvé lístky bazalky

Rajčata nakrájíme na kousky tak akorát velké do pusy, přidáme pokrájenou/nasekanou bazalku, pořádnou špetku soli, štědrou kapku olivového oleje a nakonec hromádku nejlíp čerstvě nastrouhanýho parmezánu.

Jednoduchý salát z rajčat s bazalkou a parmezánem

Rajčatový salát s bazalkou a parmezánem

dify.cz
Countrylife.cz