Pořádně zeleninová polévka s kukuřičným strouháním

Zeleninová polévka s kukuřičným strouháním

Zima je obdobím polévek. U nás bývají dost často a vždycky se snažíme vymyslet něco nového. Tentokrát to bylo strouhání. Ale strouhání z kukuřičné mouky, tedy bez lepku a krásně žluťoučké. Polévce taky dodalo na sytosti, takže úplně klidně posloužila jako jediný chod.

Co potřebujeme (množství dle chuti):

  • vývar – nejlépe domácí
  • zeleninu: mrkev, pórek, papriku
  • 1/2 vejce na porci
  • 1/4 šálku (= 60ml) obyčejné kukuřičné mouky na porci (né té na tortilly), možná o něco víc
  • maso z vývaru pokud máme/chceme
  • pár lístků čerstvého koriandru
  • sůl

Vývar je základem této polévky, ale vlastně je úplně jedno, jaký bude. Hlavní je, aby byl kvalitní, pokud možno domácí. Pokud jste se k vývarům ještě pořádně nedostali, velmi vám je doporučuju. Polévky jsou jedna báseň a navíc máte výbornou ingredienci pro spoustu dalších jídel – pokud jste na českou kuchyni, pomůže vám k lepším omáčkám, pokud jste spíš na jižní lehčí stravu, pak je užijete při přípravě rýží (včetně paelly!), fideuá (těstovinová obdoba paelly) nebo jídel „z jednoho hrnce“.

Domácí vývar se nejlépe dělá v pomalém hrnci, stačí ho jen naložit surovinami a nechat osudu. Za několik hodit už jen cedíme. Zcela bez práce. Jeden takový vývar jsme dělaly v tomto receptu.

Pokud je třeba, dáme vývar ohřívat. Mezitím si umícháme těsto na strouhání. Na dvě porce si do mističky rozklepneme vejce a přidáme necelou půlku šálku kukuřičné mouky. Začneme míchat v těsto, cílem je konzistence o něco tužší než je zpracovaná plastelína. Postupně přidáváme po troškách další mouku, dokud nemáme pěkné těsto. Vytvoříme z něj hrudku.

Rychlé strouhání/drobení bez lepku

Pórek očistíme a nakrájíme na asi 3 mm silná polečka. Mrkev (syrovou nebo z vývaru) nakrájíme na kolečka. Papriku na proužky.

Trošku odležené těsto začneme do polévky strouhat na nejhrubším struhadle (nebo z něj můžeme jednoduše udělat malé hrudky). Strouhání se velmi rychle uvaří, když tedy vyplave na hladinu, přidáme zeleninu.

Pokud máme maso z polévky, teď je čas přidat ho do hrnce.

Za několik málo minutek bude už zelenina lehce změklá a my máme hotovo. Teď už jen stačí ochutnat (pokud je třeba dosolit) přidat pár lístků koriandru a můžeme servírovat.

Zeleninová polévka s kukuřičným strouháním

Zeleninová polévka s kukuřičným strouháním