Pomůcky na výrobu kosmetiky: setinková váha

Setinková váha aneb jak přesně odvažovat suroviny na výrobu kosmetiky

Přiznám se, dost dlouho jsem se bránila používání váhy. Nechtělo se mi ji kupovat, nechtělo se mi nic vážit… Prostě jsem si myslela, že si celý život vystačím s mými milovanými odměřovacími lžičkami… Už jsem se ale vrátila na zem, respektive jsem byla na zem vrácena. I když se mi vždycky všechno odměřované lžičkami krásně dařilo, nemůžu se spoléhat na to, že to samé štěstí budou mít i ostatní. Příprava ebooku mě nakonec donutí jít cestou přesnosti :).

Setinková váha, zlatnická váha nebo jen váha s přesností na 0.01 g je skutečně šikovná věc, to musím říct. Užije se nejen při výrobě kosmetiky, ale třeba i při vaření. Můžeme tak přesně vážit třeba některé koření ve chvílích, kdy nám skutečně záleží na výsledku. Kupříkladu při navažování nějaké proklatě pálivé papričky by byla přesnost na gramy skutečně nedostatečná :).

Při tvorbě receptů do ebooku jsem si ověřila, jak rozdílnou váhu může mít jedna lžička suroviny. Pokud používáme másla, včelí vosk, ale i oleje, je odvažování skutečně mnohem jistější. Odměřování lžičkami nám může dát pokaždé různý výsledek, jednotlivá množství naměřená to samou lžičkou se mohou od sebe lišit třeba i o 10 procent. Lžičky ovšem stále mají smysl tam, kde pracujeme třeba s velmi jemným práškem, lžičku můžeme bez problému zarovnat a všechen obsah z ní beze zbytku vysypat. Je proto stále užitečná při odměřování třeba pigmentů, jílů nebo i té sody, případně jemné soli, taky xantanové gumy etc.

Já jsem si svoji váhu koupila už docela před dávnem, objednala jsem si z nějakého španělského eshopu. Sehnat lze ale naprosto bez problému. Většina vah, na které jsem se dívala, byly velmi podobné. Lišily se lehce designem a pak maximální měřitelnou váhou. Tady bych určitě doporučila pár korun připlatit a vzít si váhu, která váží – má vážitelnost – 500 gramů. Na váhu totiž kromě suroviny postavíme i nádobu, která může mít třeba i 200 gramů sama o sobě. U váhy s vyšší vážitelností tak budeme mít jistotu, že nebude přetěžovaná a že ji tak nebudeme poškozovat.

Jinak ještě je dobré na váze při nákupu hledat funkci “tare”, díky které můžeme již naměřenou hodnotu vynulovat – to užijeme právě při používání nádob na odvažování, kde tím váhu nádoby vynulujeme, nebo při přidávání různých surovin, kde u každé chceme navažovat od nuly.

Nakonec někdy se může hodit, že u váhy můžeme přepínat mezi různými jednotkami. To oceníme třeba u přípravy produktů podle amerických receptů.

Nicméně musím taky říct, že asi u většiny receptů by dostačovala i přesnost vážení na 0.1 g, což ale ještě stále není přesnost, kterou nabízejí běžné kuchyňské váhy, bohužel. A pro výrobu podle blogu vám stále ještě budou stačit, počítám, i ty odměřovací lžičky, ve kterých se budu snažit množství i nadále uvádět. Váha ale každopádně stojí za zvážení! :)

 

PS: občas se mě někdo ptá, jakou váhu používám, že nějakou hledají a nemůžou najít. Já si ji objednala na Amazonu, vybírala jsem dlouho a můžu ji jedině doporučit. Mám ji ze španělského, ale pro zaslání do ČR je lepší ji objednat z Německa. Vyhovuje mi i v tom, že se předčasně nevypíná (i to je častý problém a občas se mě na to někdo zeptá). Díky tomu se s ní pohodlně a hlavně v klidu pracuje. Kdyžtak ji najdete tady.

dify.cz

2 ks komentářů

    1. Ahoj Mirko, zkušenost mam jen s tou svou a v okolí nikoho dalšího neznám. Taky jsem hodně rozmýšlela, ale nakonec mi přišlo, že jsou všechny stejný plus mínus. Řešila jsem tu maximální vážitelnost a aby ta váha jako taková nebyla moc malá. Tím vším jsem došla k té mojí :). Jinak těžko radit, většina produktu v ČR/SR stejně z aliexpressu pochází. Asi bych vytipovala konkrétní „modely“ vah a pak srovnávala podmínky koupě na Slovensku s tím, za jakých podmínek se to koupí na aliexpressu. Jinak pokud bys narazla na tu moji, tak funguje dobře, takže ji můžu asi bez problému doporučit