Pomalé špízy aneb začínáme s pomalým hrncem

Špízy v pomalém hrnci

Taky jsme neodolaly a pořídily pomalý hrnec. Takže se s ním tady určitě budete setkávat. Dá se s ním totiž kouzlit. Většinu receptů pro něj budete moci připravit i na sporáku nebo v troubě, ale postup bude trošku odlišný.

V jednom pomalém hrnci můžete připravit kompletní jídlo – třeba tyhle špízy s bramborem a zeleninou.

Co budete potřebovat (2 porce)

  • Vepřová kotleta  (libové vepřové maso) – asi 250 g
  • Cibule větší
  • 2 zelené papriky
  • Mladý česnek nebo naťová cibulka – pár kousků
  • Brambory na dvě porce
  • Extra panenský olivový olej
  • sladká mletá paprika

Špízy v pomalém hrnci - recept

Maso nakrájíme na kostičky, zakapeme olivovým olejem, přidáme sůl, čerstvě mletý pepř a sladkou papriku a promícháme. Očistíme a na kostičky nakrájíme papriku a cibuli. Střídavě napichujeme na špejle.

Oloupeme brambory a nakrájíme na drobnější kousky, přidáme nakrájený česnek/cibulku a zeleninu, která od špízu zbyla. Naklademe na dno pomalého hrnce a lehce posolíme, opepříme.

Špízy v pomalém hrnci - příprava

Špízy naklademe na brambory a dáme pomalit. Na vyšší stupeň by to mělo být za 3 – 4 hodiny hotové – po této době testujte měkkost masa i brambor.

 A výsledek?

Maso, brambory i zelenina jsou tak akorát měkké a plné chuti. Tahle výhoda pomalého hrnce je znát okamžitě – chutě jsou výrazné bez přidání jakýchkoliv bujónů či dochucovadel.

Špízy v pomalém hrnci