Ploché fazolky na česnekovém másle s jogurtovou omáčkou

Zelené fazolky na másle s jogurtovou omáčkou s parmezánem

V sobotu jsme narazily na parádní plochý zelený fazolový lusky. Putovaly k nám do lednice a dostaly místo na nedělním menu. K nedělní večeři se mi zdály naprosto ideální. Nedají moc práce, jejich chuť je příjemně nasládlá a úplně si říkají o dresink. Ten jsem zas naprosto jednoduše umíchala z jogurtu a parmezánu. Co jsem použila

  • ploché čerstvé fazolové lusky
  • kousek másla
  • 1 stroužek česneku
  • brambory
  • hustý jogurt řeckého typu
  • něco přes 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • pepř a sůl
  • extra panenský olivový olej
  • trošičku čerstvé citronové šťávy

Brambory jsem připravila v papiňáku, od vložení do hrnce to byla otázka čtvrthodinky. Zelené fazolky je potřeba dobře opláchnout, lehce oklepat vodu a odkrojit jim konce – minimálně ten se stopkou. Já je pak krájím ještě na asi 4 – 5 cm dlouhé kousky. Na pánvičce rozpustíme máslo a vhodíme do něj na plátky nakrájený česnek (ta vůně!). Dobře mícháme, aby se nám osmahnul ze všech stran. Hned poté přidáme fazolky. Dobře mícháme. Pokud se fazolkám nemůžete plně věnovat a neustále je míchat, doporučuju před jejich vhozením na pánev vylovit kousky česneku a schovat je vedle. Pokud  pak totiž necháte pánev chvíli bez dozoru, může se vám česnek spálit. A to by byla škoda. Fazolky jsou otázkou tak pěti minut, nejlepší je je průběžně testovat a sundat z plotny ve chvíli, kdy vám chutnají. Poslední věc, která chybí, je dresink. V dostatečně velké mističce smícháme jogurt (hustší je lepší) s nastrouhaným parmezánem nebo jiným sýrem tohoto typu, osolíme, opepříme a lehoučce zakápneme citronem. Na talíři pak brambory a fazolky posolím dobrou solí a brambory dostanou dalších pár kapek olivového oleje. Trošku víc pak kápnu na omáčku. Zelené fazolky s jogurtovou omáčkou s parmezánem

2 ks komentářů