Pečené hranolky a tzatziki

Pečené hranolky s tzatziki

Tzatziki jsem jednu dobu milovala. Teď jsem je znovu objevila a našla jim mnohem více uplatnění, než bych kdy dříve vůbec čekala. Tento recept je velmi jednoduchý a hodí se perfektně pro chvíle, kdy nemáte chuť  na maso, spíše byste si dali něco lehčího.  Jinak také dokonale nahradí klasické hranolky s majonézou, obzvlášť pokud uděláme tzatziki výraznější.

Suroviny na hranolky:

  • Brambory
  • Kokosový olej – rafinovaný
  • Sůl

Suroviny na tzatziki:

  • Řecký jogurt nebo klasický jogurt s tvarohem
  • Okurka – u mě poměr jogurt okurka asi 2:1
  • Olivový olej extra panenský
  • Čerstvý česnek
  • Citronová šťáva
  • Kopr, ideálně čerstvý, sušený je také v pořádku
  • Sůl a pepř

Suroviny na domácí tzatziki

Pečené hranolky

Brambory (můžeme i se slupkou – dle jejího stavu) nakrájíme klasické hranolky. Lehoučce je potřeme kokosovým olejem a osolíme. Dáme péct na nějakých 160 stupňů a hlídáme si, aby dosáhly pro nás ideální barvy.

Tzatziki

Aspoň několik hodin předem dáme vykapat jogurt, nejlépe řecký. Nastrouháme  okurku (oloupanou či se slupkou, častokrát také odstraňují semínka)a rovněž necháme odkapat přebytečnou tekutinu. Obojí smícháme. Oloupeme a propasírujeme česnek do směsi, přidáme trošku kopru, soli, čerstvého pepře a citronové šťávy, zakápneme olivovým olejem. Mícháme a průběžně ochutnáváme. Výsledná chuť musí být velmi čerstvá a tak akorát výrazná. Když už máme hotovo, při servírování ještě jednou pokapeme olejem.

Pečené hranolky s tzatziki

Několik poznámek:

Při zkoumání receptů jsem našla různé dohady o tom, že v pravém řeckém tzatziki není kopr a tak podobně. Zda je, nebo není, záleží na regionu nebo rodinné tradici, stejně jako u mnoha jiných tradičních jídel. Někde místo toho přidají lístky máty, nebo petrželky, a všechno je DOBŘE. Pokud ale stále někdo zůstává na pochybách, doporučuji nastudovat recepty z řeckých foodblogů (mnoho jich je i v angličtině).

Jako základ jsem použila poměrně tučný řecký jogurt. Je výborný a stačí ho jen nechat vykapat. Další možností je namíchat tvaroh s klasických jogurtem – tak jsem to dělala dříve. Rozdíly v kyselosti se mohou vyvážit citronovou šťávou.

Na pečené brambory je ideální rafinovaný kokosový olej, který bez problému vydrží jakoukoliv teplotu pečení a v něm obsažené kyseliny neztratí na kvalitě.

Zdravější pečené hranolky s kokosovým olejem

 

dify.cz
Countrylife.cz