Panellets, katalánské cukroví z batátů (nebo bramboru)

Panellets, bezlepkové cukroví z batátu

Pokud do Katalánska (či do Valencie, Aragonu nebo na Baleary) zavítáte na podzim, s velkou pravděpodobností se setkáte se sladkostmi zvanými panellets. Můžou mít spoustu tvarů a barev, ty nejběžnější ale mají formu kuličky velký asi jako menší vlašský ořech. Nejčastěji jsou obalený v piniových semínkách nebo drcených mandlích. Není ale výjimkou, když narazíte na pestřejší kousky s proslazenou třešní nebo s čokoládou. Tohle cukroví se tradičně připravuje na den Všech svatých – Todos los Santos, což je 1. listopadu. Kromě panellets je pro tohle období taky typická konzumace pečených kaštanů a batátů. Jejich vůně příjemně zahřívá při procházkách podzimníma ulicema.

Panellets jsou hodně jednoduchá věc, teda záleží na typu, který si vyberete. Existují dva hlavní  – ten se základem z batátu (nebo bramboru) a mandlí a pak v podstatě marcipánová verze. Každá oblast a každá rodina má svůj recept, na který nedají dopustit. Pak existuje spousta průmyslově vyráběných variant a taky tohle cukroví najdeme v tradičních pekárničkách, kde je připravují poctivě postaru.

Základem jsou mleté mandle, které se míchají s cukrem a pojivem – typicky batátem nebo obyčejným bramborem. Já jsem cukr vynechala úplně, místo něj jsem dala trošičku medu. Taky množství batátu jsem zvýšila oproti těm nejtypičtějším receptům. Na těstě je fajn, že si ho můžete naprosto přizpůsobit svému, je super jednoduchý a příprava je celkově rychlá. Jak už jsem na začátku říkala, nejčastěji se kuličky obalují v piniových semínkách. Já sama jsem jim nepřišla moc na chuť a navíc mi přijdou jako docela drahá sranda. V obyčejným supermarketu stojí 250 gramů nějakých 10 euro. Ale samozřejmě, pokud chcete mít ty nejtradičnější a nejkrásnější panellets, tak se bez piniových oříšků neobejdete.

Ještě pár slov ke konzistenci a trvanlivosti. Moje těsto je dost vlhký a je bez cukru. To znamená, že upečený kuličky pak opět zvlhnou a nebudou žádným způsobem konzervovaný. Takže se nejedná o trvanlivý pečivo. Tohle můžete změnit jednoduše tak, že dáte míň batáty a víc mandlový mouky a necháte kuličky delší dobu v troubě.

Taky doporučuju těsto před válením kuliček ochutnat a případně dosladit dle chuti.

Panellets jsou taky ideální cukroví pro celiaky a další lidi, kteří chtějí eliminovat lepek ve stravě. S těstem se dá hrát. A navíc se jedná o relativně kvalitní karbohydráty. (batáty jsou pro nás mnohem zajímavější než klasické brambory).

Co jsem použila (na celý plech!):

  • 600 g pečených batátů – což jsou asi 2 větší batáty, nebo obyčejný brambory
  • 300 g mletých mandlí
  • 2 lžíce medu nebo víc podle chuti, případně jiný sladidlo
  • kousky mandlí na obalení
  • strouhaný kokos na obalení

Batáty dobře omyjeme a dáme péct na 180 stupňů. Že máme upečeno poznáme tak, že se slupka odfoukne. Tohle je ale jen teorie, u těch mých se tentokrát nic neodfouklo. Nechala jsem je péct asi hodinu. Doporučuju po asi 40 minutách začít testovat. Pokud jsou měkké, jsou hotové. Upečené batáty vyndáme a necháme vychladnout. Poté sloupneme slupku a batáty rozmačkáme vidličkou.

Rozmačkané pečené batáty připravené pro výrobu těstaPříprava těsta na cukroví ze sladkých brambor

Připravíme si mandlovou mouku nebo umeleme mandle. V misce je smícháme s rozmačkaným batátem a vytvoříme pěkné těsto. Máme tu prostor pro to přidat víc mandlí, pokud chceme. Nakonec přidáme med, dobře promícháme a ochutnáme. Med (nebo jiné sladidlo) přidávejte dle svého uvážení.

Připravíme si mističku s drcenými mandlemi a druhou se strouhaným kokosem. Vedle si na jednu stranu postavíme misku s těstem a na druhou plech s pečícím papírem. Válíme pěkné kuličky velké asi jako trošku menší vlašský ořech a obalujeme je v mandlích nebo kokosu. Klademe na plech. Pečeme při 180 stupních. U mě se pekly asi 50 minut. Pokud je ale těsto suché, protože obsahuje jen málo batátu, pečou se kuličky běžně asi 15 až 20 minut.

Spousta lidí vyválený kuličky máčí v bílku nebo sněhu a pak až je obaluje.

Často se hotový obalený kuličky před pečením potírají vajíčkem nebo žloutkem, aby byly lesklejší a měly „pečenější“ barvu.

Příprava panellets

Čerstvě upečené batátové cukroví

Katalánské panellets

Typická katalánská podzimní cukrovinka

dify.cz

9 ks komentářů

    1. Kandee, je to dobrý moc a je to jako chameleon :) – můžeš si to upravit podle sebe. Batáty by měli mít ve větších obchodech, třeba v Kauflandu, v Tescu sem nebyla už dost dlouho, ale čekala bych to tam taky. Klidně to ale můžeš udělat i s obyčejnou bramborou, spousta lidí to tak dělá. Batáty jsou ale zdravější a maj nádhernou barvičku, pokud koupíš ty oranžový.

    1. Koukám na recepty a někde ty batáty klidně vaří ve vodě. Někde píšou málo vody, někde hodně :) Každopádně bych volila menší batáty, ideálně aby se daly vařit ve slupce. Nebo zkusit na kousky a vařit v páře. Na chuti si myslim nebude poznat nic. Možná tak velkej batátovej milovník by to poznal :)

    1. Ahoj Miso, tenhle shop neznam.koukam ze na netu je dost komentaru od spanelskejch kupujicich,ted to bohuzel nemuzu procitat ale vecer ns to mrknu.podle me to vypada dobre.za doruceni je 8.9 eura a pri nakupuju nad 59 je doprava zdarma.vozi jim to fedex. Mrkni uplne dole na nos engagements a frais de port.vecer mrknu na ty komentare a napisu

    2. Tak jsem to zcheckla a musim říct, že to vypadá víc než lákavě. Maj krásný obaly, spoustu věcí, různý kity pro začátečníky, moc hezky udělaný všechno. Holky fotí na blogy produkty, který testujou, a chválí si kvalitu produktů i služby. Myslim, že časem určitě od nich něco zkusim, díky za tip! :)