Pákistánská čajová směs

Pákistánská čajová směs masala

Před pár dny jsem narazila na lákavě vonící čajovou směs. Jmenovala se „pákistánský čaj“ a základem byly drobné lístky černého čaje. Normálně si míchané čaje nekupuju, ale tenhle mě zaujal. Chtěla jsem otestovat, co je zač, i proto, že obsahuje spoustu koření a přišel mi jak dělaný na ráno.

Po zkoumání obsahu a hledání informací k pákistánským čajovým směsím, jsem dospěla k tomu, že je to vlastně jedna z verzí staré známé čajové směsi masala. Liší se hlavně pomerančem a vanilkou, tyhle ingredience v mojí masale nikdy nebyly.  Jsou ale hodně dobrym nápadem,

Poměr ingrediencí záleží na chuti, zase si můžeme hrát. Obzvlášť pepř udělá spoustu práce, hodně jsem si ho oblíbila, dá totiž směsi pořádný říz a jde překvapivě dobře se sladkými tóny masaly.

Jako jinde, i v Pákistánu se hodně pije s mlékem a cukrem

Co je součástí směsi:

  • černý sypaný čaj
  • kardamom
  • skořice
  • vanilka
  • sušený pomeranč
  • sušený zázvor
  • pepř
  • hřebíček

Černý čaj by měl být jedním z těch jemnějších, abysme ho mohli nechat louhovat dýl a tak získali víc chuti z koření.

Všechny ingredience potřebujeme v suchym stavu. Nejideálnější je všechno koření pěkně podrtit. Koření ale můžeme i pomixovat. Ve všech případech si nejdřív připravíme koření a až nakonec ho smícháme s čajovými lístky a uložíme v dobře uzavíratelné nádobce.

Tahle čajová směs je určená k použití tak, jak jsme zvyklí – prostě dáme do sítka, zalijeme a louhujeme. A taky jak je to nejjednodušší. Originál by se připravil tak, že by se dala vařit voda v hrnci, pak by se do vroucí vody vhodily samotné čajové lístky. Chvilku by se to nechalo vařit (minutu až dvě) a poté by se přidalo koření. Za další chvilku by se to stáhlo z plotny a zcedilo. Přidalo by se mléko a cukr.

Černý čaj masala

cerny-caj-pakistanska-masala

dify.cz