Fotoreportáž z botanické aneb o rostlinách, které známe z lahvičky

Rostliny využívané k výrobě kosmetiky - reportáž z barcelonské botanické

V neděli jsem se po druhé vypravila do barcelonské botanické zahrady. Z mojí první návštěvy se bohužel nedochovala ani jedna fotka, takže jsem si řekla, že je ideální čas k tomu se do botanické zas vydat a nafotit si všechno znovu.

Barcelonská botanická zahrada – Jardí Botànic se rozprostírá na části kopce Montjuïc. Otevřena byla až v roce 1999, předtím v Barceloně byla jen malá botanická nedaleko odsud, dnes označovaná jako Historická botanická zahrada (Jardí Botànic Històric de Barcelona).

I přes svoji relativně krátkou existenci zahrada nabízí bohaté sbírky vzrostlých stromů a pěkně rozrostlých křovisk. Je rozdělená do několika oblastí dle kontinentů a biotopů, ze kterých rostliny pocházejí. Hlavními oblastmi jsou Austrálie, Kalifornie, Chile, jižní Afrika a oblast Středomoří, včetně severní Afriky a Baleár. Všem je společné podobné klima, díky čemuž mohou všechny rostliny v zahradě prosperovat na volno bez skleníků.

Mě osobně nejvíc zajímaly rostliny, které nějakým způsobem uplatňujeme při výrobě kosmetiky, případně jako léčivky nebo ingredience v kuchyni. Pro tenhle článek jsem vybrala pár rostlin, které mi přišly zajímavé, nejsou tak běžně k vidění a v kosmetice je užijeme.

Argania spinosa – argánie trnitá

Argánie trnitá dává plody, z jejichž jader se lisuje náš oblíbený arganový olej. Typicky se s ní setkáme v Maroku, kde se arganový olej využívá nejen na kosmetické účely, ale i v kuchyni. Jeho výroba je náročná časově a vyžaduje velké množství vstupní suroviny. Proto je arganový olej z těch dražších a laciné verze jsou víc než podezřelé.

Arganový olej je k zakoupení třeba na kosmetikahrou.

Argánie trnitá, ze které se vyrábí arganový olej

Artemisia absinthium – pelyněk pravý

Pelyněk pravý známe hlavně coby složku absintu, nicméně své využití má i při výrobě produktů pro péči o pleť.

Pelyněk můžeme použít v několika formách – jako esenciální olej, můžeme z něj připravit macerát nebo ho použít tak, jak ho sklidíme. Čerstvý pelyněk bývá přikládán na pokožku přímo, aby pomohl hojit ranky a tlumit reakce na štípnutí hmyzem. Jinak se používá také k výrobě parfémů, aromatizaci kosmetických produktů i jako složka produktů proti hmyzu.

Pelyněk pravý - k výrobě absinthu i do kosmetiky

Caesalpinia spinosa – tara

Tento strom ani jeho plody jsem neznala, ale upozornil mě na sebe svým výrazným aroma, připomínajícím magi do polévky. Zem pod ním byla pokrytá menšími hnědými a oranžovými lusky, které se cení jako dobrý zdroj taninů a vyrábí se z nich tara guma. Ta se podobně jako guarová guma používá mimo jiné i k zahušťování a stabilizaci kosmetiky. Napomáhá hydrataci a při použití menších dávek zvyšuje viskozitu tekutin.

Tara lusky k výrobě tara gumy

Ceratonia siliqua – rohovník obecný – karobovník

Nedávno jsem na foodnotes.cz psala o karobu v kuchyni. Tam nicméně jeho použití nekončí, klidně ho užijeme i při výrobě kosmetiky.

Plodem karobovníku je zase lusk, lusk samotný se mele na karob a ze semen se vyrábí karobová guma. Karobová guma má podobné uplatnění jako všechny ostatní gumy – zvyšuje viskozitu, zahušťuje, stabilizuje. Poslední dobou se použivá i do produktů ke zjemňování vrásek a obnově elasticity pokožky.

Karobový prášek (ten samý, co používáme v kuchyni) působí celkově blahodárně na pokožku, umí ale taky dodat výrobkům barvu. Poslouží nám tedy jako pigment třeba do tvářenek nebo očních stínů.

Karobovník, ze kterého se získávají lusky k výrobě karobu

Eukalypty

V zahradě měli ohromné množství různých eukalyptů, ovšem zrovna “ty naše”, ze kterých se vyrábí suroviny pro výrobu kosmetiky, tam skoro nebyly. Rodina eukalyptů je hodně rozmanitá, ale k výrobě třeba esenciálních olejů se jich používá jen pár.

Nejvíc mě u těchto stromů a keřů zaujaly jejich květy a zrající semena, takže fotky jsem si nemohla nechat pro sebe :).

eukalypty

Myrtus communis – myrta obecná

Keře myrty pocházejí z oblasti Středomoří a těší se oblibě po dlouhá staletí. Tradičně byla symbolem lásky a krásy, dnes se využívá zejména při výrobě parfémů. Její antiseptické, antivirotické a stahující účinky se uplatní jak při výrobě kosmetiky tak dalších léčivých přípravků.

Z myrty se vyrábí esenciální olej, ten je však drahý. Pro domácí použití můžeme sáhnout po listech myrty a vyrábět z ní maceráty.

Myrta obecná

Salvia apiana – bílá šalvěj

Šalvěji bílé je domovinou jih Spojených států a Mexiko. Využívána je tam podobně jako šalvěj lékařská u nás. Kromě toho je ale typickou součástí vykuřovadel domorodých kmenů.

Bílá šalvěj se silně spojována s ženstvím, stimuluje lymfatický systém, pomáhá psychice. Pořídíme ji ve formě esenciálního oleje nebo jako živou rostlinku, ze které si pak už připravíme třeba maceráty.

Bílá šajvěj

Saponaria officinalis – mydlice lékařská

Mydlice zase začíná být populární, protože ji lze využít k výrobě mycích prostředků. Jedná se o nižší bylinu, jejíž stonky a listy se sbírají a svařují na tekutinu připomínající tekuté mýdlo. Poměr použité vody a rostliny určuje, jak husté a účinné námi vyrobené mýdlo bude. Lze tak připravit i alternativu šamponu.

Pokud si chcete mýdlo z mydlice vyrobit, tak surovinu najdete v sortimentu kosmetikahrou.

Mydlice lékařská k výrobě domácího přírodního tekutého mýdla

Styrax officinalis

Tento a další keře z rodiny sturačů, jejichž domovnou je Středomoří, se proslavily zejména jako zdroj styraxu – benzoe. Benzoe je balzamická pryskyřice získávaná právě z jejich kůry. Využití nalézá hlavně v parfemářství, používá se k vykuřování a při přípravě kosmetických a hojivých přípravků.

U benzoe oceňujeme jeho aroma podobné částečně vanilce (někdy ho ale musíme nechat rovźvonět) a také funguje jako fixátor vůně. Zajímavé je také jeho použití při výrobě vonných svíček.

Benzoe můžeme koupit v podobě esenciálního oleje nebo jako kousky surové pryskyřice. Vyrobit z ní pak můžeme tinkturu.

Styrax, zdroj pryskyřice benzoe

 

Ještě mám v zásobě pár fotek, hlavně teda rostlin, které známe z kuchyně. Na ně dojde zase někdy příště :)

10 tipů, jak „ochutit” balzám na rty

Jak ochutit balzám na rty? 10 tipů

Balzám na rty patří jednoznačně mezi top produkty DIY kosmetiky. Dala jsem si za úkol shromáždit nějakou inspiraci právě pro jejich výrobu. A tak mě napadlo sepsat 10 tipů, jak dát skvělou chuť a vůni našim balzámům na rty.

Citrusy milujeme

Citrusy jsou moc příjemné – tak akorát sladké a kyselé zároveň a taky krásně šťavnaté. Já osobně je mám ráda i v zimě. Během chladného období si navíc třeba pomeranč úplně říká o to ho vylepšit nějakým kořením – takovou špetkou skořice nebo hřebíčku.

Určitě bych ale s citrusy opatrně třeba do balzámů, které si povezeme s sebou na hory. A samozřejmě v létě myslíme na fototoxicitu (o ní víc tady).

Je libo mojito?

Mojito není nic jiného než geniální kombinace máty a limetky. S esenciálními oleji ji zvládneme hravě. Jelikož je každý esenciální olej jinak silný, jemně po kapkách ladíme vůni, která nám bude vyhovovat.

Pro tyto účely bych doporučila spíš mátu kadeřavou nebo luční, která nemá tak silný chladivý efekt.

Tea tree & eukalypt

Čajovník i eukalyptus jsou mimořádně vhodné do léčivých balzámů. Mně se ohromně osvědčily na popraskané rty a koutky. Jejich vůně je pro mě synonymem čistoty a péče.

Zázvor do čaje i na pusu

Zázvor je další super chuť pro náš balzám na rty. Kromě krásné vůně ho charakterizuje i pozitivní vliv na psychiku – dává pocit vnitřní síly. Použít ho můžeme v podobě esenciálního oleje a de facto můžeme do balzámu přidat i sušený mletý.

Bylinková péče

Esenciální oleje klasických bylinek samy o sobě nebývají dvakrát lákavé. Když jich ale smícháme několik dohromady, dostaneme příjemnou bylinnou vůni. A obzvlášť pokud k nim přidáme třeba levanduli nebo citron. Naposledy jsem sáhla po rozmarýnu, tymiánu a levanduli a nemohla jsem si to vynachválit.

Čokoláda & pralinky

Kakaové máslo se prodává v mnoha provedeních a lze ho sehnat i v poměrně surové a krásně vonící formě. Ta se hodí parádně třeba právě do balzámů na rty.

Skvěle voní samo o sobě, ale když k němu přidáme kapku pomerančového nebo mátového éteráku, lahoda to bude taky. Jako pralinky.

Pendrek je zpátky

Lékořice je dalším adeptem na přidání do balzámu na rty. Použít můžeme esenciální olej, ale taky třeba doma vyrobený extrakt, případně prášek. A pokud máme po ruce třeba ještě anýz, o to lépe!

Vanilka

Vanilka patří mezi klasiky, ale diy verzi vanilkového balzámu (nebo kosmetiky vůbec) není na první pohled tak jednoduché udělat. Vanilková chuť a vůně se tradičně produktům dává prostřednictvím syntetických látek, což my určitě nechceme. Pravá vanilka je drahá a nevyrábí se z ní esenciální olej. Co ale pořídit můžeme, je kvalitní extrakt, rozředěný v rostlinném oleji. Příkladem takového produktu je třeba vanilka v jojobě (koupíme tady). Použití má pak někde na pomezí esenciálního oleje a macerátu.

Další možností je udělat si vlastní macerát – olejový a nebo alkoholový (podle receptu na foodnotes). Musíme počítat s tak měsíční čekací dobou, ale bude to stát za to.

Při použití v receptech pak myslíme na to, že jakoukoliv z výše uvedených podob vanilky zahříváme jen v nejmenší nutné míře. Takže pokud například použijeme macerát nebo vanilku v jojobě do balzámu, tak je přidáváme až do dokonale rozpuštěného vosku, promícháme a dále nezahříváme.

Propolis

Propolis miluju a už několikrát jsem o něm básnila. Nemůže tak chybět v tomhle přehledu (co kdyby na něj někdo zapomněl?). Dobře při výrobě balzámu užijeme třeba propolisovou tinkturu, podle tohohle receptu.

Perníčky

Balzám s chutí a vůní perníčků je dalším žhavým adeptem speciálně pro chladnější období roku. Perníčkovou vůni bychom určitě dokázali namíchat z esenciálních olejů, ale já si říkám, proč si komplikovat život? Stačí do balzámu přidat trošku kvalitního perníkového koření (mají třeba tady).

Americkou alternativou by bylo použití pumpkin pie spice.

 

Spoustu surovin pro výrobu balzámů i pro jejich ochucení koupíme na kosmetikahrou. Včetně krásně voňavého kakaového másla a božské vanilky v jojobě.

10 tipů, jak ochutnit naše balzámy na rty (DIY kosmetika)

A co vy, máte další nápady nebo osvědčené tipy, jak dát našim balzámům na rty super chuť a vůni?

4 důvody, proč si nevyrábím kosmetiku do zásoby

Proč nedělám domácí kosmetiku do zásoby?

Myslím, že z většiny mých článků je aspoň trochu znát, že nefandím vyrábění kosmetiky ve velkém. Po nedávném úklidu v koupelnových šuplících jsem se ale zařekla, že budu vyrábět ještě menší množství. Proč mě to znovu přimělo se nad tématem zamyslet?

Zapomenuté produkty

Tohle se mi stávalo vždycky a vidím to jako čím dál tím hloupější záležitost. Často věc někde zapomenu (pozn.: doma), kamsi zapadne, vyrobím si jinou, protože se najde něco, co musím vyzkoušet… A tím je prostě ta první odsouzena k upadnutí v zapomnění.

Přitom existuje tak jednoduché řešení tohohle problému – nevyrábět víc, než kolik potřebuju. Samozřejmě otázka je, jakou spotřebu mám a o jaký výrobek jde. Pokud je to něco, co skutečně potřebuju a vypotřebuju, pak není problém vyrobit si toho víc najednou. Ale určitě nemusím mít tři deodoranty a pět krémů na ruce.

Chutě se mění

Do spousty výrobků přidávám esenciální oleje a moji favoriti se mění v závislosti na ročním období i na tom, čemu zrovna propadnu. Tvořit zásobu výrobků, jejichž vůně se mi už možná nebude líbit, nemá smysl. Lepší je namíchat si vždycky to, z čeho budu zrovna nadšená.

Objevování nových věcí

Je pravda, že mám ráda, když mám osvědčené fungující produkty (o tom jsem psala tu). Na druhou stranu ale ráda objevuju novosti. Znamená to pro mě třeba to, že vezmu můj oblíbený recept a vyměním mu jednu dvě suroviny. Vyberu nové esenciální oleje nebo přihodím ingredienci navíc. Pokud bych měla zásobu produktů, ke zkoušení nových věcí bych se dostala mnohem méně.

Zkažené výrobky na výhoz

Když se po diskusích řeší doba použitelnosti diy výrobků, často se zmiňuje jednoduchá poučka – náš produkt má zhruba takovou dobu použitelnosti, jakou má jeho nejrychleji se kazící složka. Nicméně musím říct, že jsem objevila spoustu výrobků, kde toto jaksi neplatilo a výrobek se začal kazit o hodně dřív. Takže je to o důvod víc, proč nevyrábět kosmetiku do zásoby a radši si připravit produkt vždy čerstvý.

Speciálně v případě výrobků obsahujících vodu pak musíme počítat s tím, že námi používané konzervanty nejspíš nezaručí výrobkům dlouhé měsíce či roky použitelnosti, spíše se jedná o dobu kolem 2-3-4 měsíců.

Výjimky z pravidla

Samozřejmě ne u všech typů produktu toto aplikuju. Třeba u mýdel se nevyplatí vyrábět dvě tři kostky. Většinou se ale pak spotřebovává jedno za druhým a navíc dobře uskladněné mýdlo vydrží hodně dlouho.

Další výjimkou můžou být třeba směsi sestávající jen z ingrediencí minerálního původu, kupříkladu mixy pigmentů. U nich se vyplatí připravit si větší množství z více důvodů – lépe se nám suroviny odvažují a pokud si třeba s pigmenty připravujeme rtěnku, máme stejný odstín pro několik dávek.

 

Nakonec musím říct, že jsem si naivně myslela, že si skutečně zásoby kosmetiky nedělám. Nicméně po šuplíkách jsem našla několikero balzámů na rty a pár dalších skoro vypotřebovaných výrobků, o kterých jsem už neměla ani tušení.

Mytí vlasů mýdlem… update po 3 letech

Použití mýdla na vlasy - jaké mám zkušenosti?

Mýdlo jsem na vlasy začala používat v roce 2014. Od té doby jsem s menšími přestávkami na mýdle. Prozkoušela jsem vedle něj i další metody mytí vlasů, v poslední době testuju domácí šampony a šampuky vyrobené z tenzidů. A jaké jsou moje dosavadní závěry?

Není mýdlo jako mýdlo

Mýdel je k dostání skutečně mraky a to ani nemluvě o tom, jaké možnosti máme, co se týče samovýroby. A tak jako neexistuje jeden perfektní krém pro všechny tvářičky, neexistuje ani jedno ideální mýdlo pro všechny hlavy.

Často slýchávám, že lidem mýdlo nevyhovuje. Osobně si myslím, že je to ve spoustě případů jen otázka nesprávně zvoleného mýdla. Já sama jsem jich už vyzkoušela spousty a občas mi některé mýdlo nesedlo. Nebo bylo potřeba ho použít trošku jinak, než jsem byla zvyklá.

Jednou z nejdůležitějších vlastností mýdla je přetučnění. Takové mýdlo s přetučněním obsahuje malé množství tuku. Což pro nás znamená, že při mytí mýdlem zůstává na kůži nebo vlasech tekounká vrstvička tuku. Neplatí tady teda staré známé “mýdlo vysušuje, mýdlo dokonale odmašťuje”.

U přetučnění každá kůže a každý vlas slyší na jinou hodnotu. I když samozřejmě při výrobě mýdla se hledají nějaká univerzálně použitelná pravidla, na kolik to přetučnění nastavit.

U doma vyráběných mýdel se často přetučňuje na 5-8 %, 10-15 % se pak běžně aplikuje u mýdel na tělo. Moje poslední mýdlo připravované pro ebook bylo s přetučněním 8 % a můžu si s ním mýt vlasy bez potřeby kyselého oplachu.

Taky rozhodně stojí za zmínku, že přetučnění se týká zejména pravých mýdel – produktů, které vznikly zmýdelněním tuku.

Průmyslově vyráběná mýdla

Spousta průmyslově vyráběných mýdel nemá s mýdlem vůbec nic společného. Jedná se o směs na bázi mýdla a jiných tenzidů nebo jenom průmyslově vyráběných tenzidů. Tam už složení máme mnohem méně pod kontrolou a hůř odhadneme, jestli nám mýdlo sedne. Nehledě na to, že ztrácí význam kvůli obsahu chemie.

Mně osobně i tahle mýdla fungují, ale za předpokladu, že si dám kyselý oplach.

Tuhý šampon… může být taky mýdlo

Různí výrobci prodávají výrobky pod názvem tuhý šampon. Často se jedná ale stejně o mýdlo, akorát že při jeho výrobě použili oleje a další ingredience vhodné pro péči o vlasy. Pokud tedy ve složení stojí hydroxid sodný, lye, Sodium Hydroxide a podobně, jedná se o mýdlo.

Technika mytí

Technika mytí může být u mýdla hodně zásadní, speciálně pokud volíme pravé mýdlo bez přidaných tenzidů. Ze začátku se mi stávalo, že jsem si vlasy neumyla dostatečně. Musela jsem si zvyknout, že je prostě potřebuju důkladně promydlit. Oproti tomu třeba s šampukem (z ebooku) je to rychlejší a jednodušší. Jde ale o zvyk.

Vlasy je třeba taky dobře opláchnout a často spláchnout něčím kyselejším, aby se vlas uhladil. Fungovat tu může spousta věcí, od vody s citronem, octem po různé čaje. Někteří mají také problémy s mýdlovými usazeninami, i to lze řešit pomocí kyselého plachu.

Čas od času můžeme dokonale vlasy umýt pomocí obyčejné jedlé sody. Stačí sodu smíchat s troškou vody. Po chvíli mnutí vlasů jakoby nasucho to začne “klouzat”, podle toho poznáme, že se vlasy skutečně umyjí.

Mýdlo vs. produkty na bázi jiných tenzidů

Mýdlu se často vyčítá vysoké pH, tedy zásaditost. Na povrchu pokožky i vlasů se udržuje nižší pH, tím pádem mýdlo je vnímáno jako narušitel přirozené rovnováhy.

Já osobně si myslím, že velmi záleží na osobě, její kůži a vlasech a taky na okolnostech. Při běžné frekvenci mytí se nejedná o nic zásadního a pH se brzy vrátí do normálu, speciálně, když mu pomůžeme.

I řada dalších tenzidů, které se používají k výrobě šamponů, šampuků, je zásaditých. Je tedy třeba při jejich použití do produktu zakomponovat ještě okyselující prvek. Tam nám ale proces výroby a jejich vlastnosti umožňují ho přidat.

Mýdlo vs. běžná kosmetická chemie

Mýdlo se vyrábí už pěkných pár let a i když je zásadité, pro mě osobně je tohle o hodně menší zlo než klasická kosmetická chemie. Takže já osobně volím zásaditý produkt před produktem chemickým.

Dalších pár mýdlových vychytávek

V průběhu doby jsem přišla taky na dalších pár věcí, které mi mytí vlasů mýdlem usnadňují.

Mýdlo po nějaké době používání částečně ztratí schopnost mýt vlasy. Přikládám to tomu, že je dlouhou dobu namáčeno a změní se tak částečně jeho vlastnosti. Řešením je buď ho udržovat v maximálním suchu a nebo mít v používání menší kus mýdla, který se rychleji spotřebuje.

Některá mýdla špatně snášejí pobyt ve vodě. Část, která byla delší dobu namočená, změní barvu, zprůhlední a začne se matlat. Řešením je zase nenechávat ho v mokru, pomůžeme tomu třeba dobrou mýdlenkou.

Z tuhého mýdla můžeme udělat tekuté, ovšem mycí schopnosti se sníží. Takové jsem dělala pro druhý ebook a skutečně funguje jako tekuté mýdlo, ovšem málo pění a na moje vlasy tak rozhodně nestačí.

Skvělou ingrediencí do mýdel na vlasy i šampuků je jíl, pomáhá čistit a nechává vlasy příjemnější.

A samozřejmě největší výhodou je, že si mýdlo můžeme poměrně snadno udělat i doma, vyrobit si ho přesně podle našich přání a potřeb. Esenciální oleje, bylinky a bylinkové prášky, maceráty a spousta dalších ingrediencí nám pomůžou vyladit si naše vlastní vlasové supermýdlo.

 

Jinak pokud vás zajímá výroba mýdla jako taková, na kosmetikahrou najdete kurz, kde se naučíte mýdla vyrábět. Všechno o kurzu najdete tady.

Používání mýdla na mytí vlasů - moje zkušenosti