Asi jste si všimli, že redukuju sacharidy a hlavně pak cukry. Ovoce je sice často obsahuje v zrovna né malém množství, přesto si ho ale s chutí dám, protože jeho celkové „složení“ prostě stojí za to. Tentokrát jsem namíchala několik barev na jeden talíř a přidala pár pořádných kapek nerafinovaného mandlového oleje. Takový salát je ideálním způsobem, jak dobře upotřebit kvalitní oleje. A je úplně jedno, jestli dáte mandlový, konopný nebo třeba ze lněného semínka.
Co jsem použila (na velkou porci):
- 2 mini kanárské banánky
- 1 kiwi
- asi 15 kuliček tmavého hroznového vína
- 1/4 středního granátového jablka
- asi 1/8 limetky (nebo citron)
- pár kapek nerafinovaného mandlového oleje
Všechno ovoce očistíme a nakrájíme na kousky. Banán necháme až na konec a pokapeme ho limetkovou šťávou. Pak už stačí jen přidat pár kapek oleje, v mém případě mandlového, a můžeme začít hodovat.
Barevný salát = mix vitamínů a dalších bioaktivních látek. Olej nám pomůže s lepším vstřebáním a taky umožní sníst dostatečné množství kvalitních tuků rozložených do více dávek.
Kanárské banány – plátanos de Canarias – jsou považovány za ty nejlepší banány na světě (a nejen ve Španělsku :)). Na banánovníku zůstávají skoro dvakrát tak dlouho – klasické banány asi 3 měsíce, ty kanárské zhruba půl roku. To se odrazí na jejich složení. Na prvním místě je voda (jak jinak), pak následují sacharidy – škroby a sacharoza, glukoza a fruktoza. Díky delšímu zrání se u kanárského banánu změní větší část škrobů na cukry. ALE, celkový objem sacharidů je u kanárských banánů nižší. Co se týče minerálů – tam je vyšší obsah fosforu a draslíku a mnohem méně sodíku. Kanárské banány jsou celkově vlhčí, chutově i vůní výraznější. Pokud tedy narazíme na kanárské banány za dobrou cenu, můžeme si připravit extra banánový zážitek :)
Pokud si chcete o „kanárcích“ počíst, je na rozdíly mezi nimi a klasickými banány vypracovaná padesátistránková studie – najdete ji tady (ve španělštině)