Oves v naší kosmetice

Použití ovesných vloček v přírodní a domácí kosmetice

Už je to docela dlouho, co jsme tu psaly o ovesné pleťové vodě, ovesné masce… Je na čase se k ovsu vrátit! A říci si o něm trošku víc. Stále častěji se totiž objevuje i v komerčně vyráběných produktech a upíná se k němu i více pozornosti ve výzkumu. Pro nás je oves super v tom, že je levný, dostane se všude a má spoustu dobrých účinků. A taky se často používá naprosto jednoduše.

Ovesné zrnko zpracované do poslední pídě

Hned na začátku chci zmínit jednu věc. Ovesné zrnko je v kosmetice kompletně využitelné. My většinou kupujeme ovesné vločky, což je už zpracovaný oves. Nicméně pokud by se nám pod ruku dostal klásek, zpracujeme jak zrnko jako takové tak i slupičky, které ho obalují. A nakonec užijeme klidně i stébla.

Oves v kosmetickém průmyslu

Ovesné extrakty najdeme ve spoustě výrobků. Většinou jsou určené k ošetření ekzémů a vyrážek, citlivé nebo svědící pokožky, k urychlení hojení, mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Toho ovsa je v nich ale poměrně málo a hlavně zbytek výrobku většinou tvoří regulérní chemie.

Jak oves využít a co si z něj připravit?

Tady uvádím různé způsoby, jak oves využít v péči o pleť. Ve všech případech se jedná o použití klasických ovesných vloček.

K dennímu čistění pleti. Oves je k naší pleti šetrný a pomůže nám ji dobře vyčistit, jelikož obsahuje jemné saponiny.

Použít ho můžeme několika způsoby. Můžeme si vyrobit jednoduchou ovesnou pleťovou vodu (recept tady, vydrží několik dní) nebo si můžeme míchat kašičku z jemně umletého ovsa a vody (či jiné tekutiny).

Jako pleťovou masku. Opět základem budou pomixované ovesné vločky, které můžeme smíchat třeba s jogurtem, rozmačkaným ovocem nebo jakoukoliv jinou surovinou, která pomůže dotvořit konzistenci masky a bude mít žádoucí účinky.

Ošetření svědící, ekzematické, podrážděné pokožky. Tady je asi nejznazší připravit obklady z ovesných vloček máčených ve vlažné vodě. Nebo i koupel, jak třeba pouze pro nohy tak i pro celé tělo.

Jako jemný peeling. Podrcené ovesné vločky, případně i otruby můžeme použít jako obrušující složku peelingu. Smíchat je můžeme třeba s olejem, ve vodě by mohly až příliš změknout.

Suchý šampon. Jemně umixované vločky můžeme použít jako suchý šampon pro světlé vlasy, pro středně tmavé můžeme tento základ barvit kakaem nebo karobem.

Všude tady zmiňuju použití v tzv. čerstvé kosmetice – takové, kterou si mícháme pro okamžitou spotřebu a nebo jen na několik dní dopředu. Oves se taky přidává do krémů, tělových mlík a dalších produktů, které mají určitou trvanlivost. U těch nezapomínáme na konzervant (vločky umí rychle ožít :)).

K čemu dalšímu se oves používá?

Tady máme další zajímavé použití, se kterým se u ovsa můžeme setkat.

  • Součást zvlhčujících přípravků
  • Anti-aging složka kosmetických produktů
  • Náhražka steroidů v krémech pro některé typy kožních problémů
  • Složka přípravků na ošetření lupénky
  • Součást produktů proti akné

V kosmetickém průmyslu se používá oves v různých formách, my ale dostaneme super výsledky i jen s obyčejnými ovesnými vločkami! (Pokud se setkáte s pojmem koloidní oves, tak vězte, že je to pouze velmi jemně namletý oves.)

Další možností je využití čistého ovesného proteinu. Propůjčí naší kosmetice účinky ovsa, ale práce s ním bude o něco „čistší“ ve srovnání s použitím ovesných vloček. K dostání je tady.

 

A… taky tak milujete tu jeho vůni?? :)