Osobní celerovo-mrkvový koláček se zeleninovým tvarohem

Skvělý mrkvovo-celerový koláček se zeleninovým tvarohem

Všichni víme, že celer je velmi zdravý…jenže jak ho nenásilně zařadit do jídelníčku? Celer má zkrátka dosti výraznou chuť, která mnohým vadí. Rozhodla jsem si ho koupit a vymyslet z něho nový recept. A jak to dopadlo?

Na 4 koláčky si připravíme:

  • jeden malý celer
  • 4 malé mrkvičky
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce loupané lámané pohanky (koupit)
  • 1 vajíčko
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl, třeba himalájská (koupit)
  • lžička prášku do pečiva (koupit)

Suroviny na mrkvovo-celerový koláček

Celer a mrkve dobře umyjeme, z celeru můžeme okrojit, co je potřeba. Poté nastrouháme nahrubo. V hrnci vaříme malé množství vody a přidáme nakrájené jarní cibulky, podusíme a přidáme nastrouhanou zeleninu a zalijeme vodou. Vaříme do změknutí (cca 30 minut). Osolíme, opepříme a po vyvaření vody necháme trochu vychladnout. V částečně vychladnuté zeleninové směsi rozmícháme vajíčko, přidáme 2 lžíce lámané pohanky a lžičku BIO prášku do pečiva. Dobře zamícháme.

Směsí naplníme malé pečící misky do 1-2 cm výšky a v mikrovlnce pečeme 3 až 4 minuty.

Upečený mrkvovo-celerový koláček

Celer je úžasně zdravá zelenina! Nejlepší účinky má samozřejmě syrový – snadno jej lze konzumovat jako zeleninovou šťávu. Dodá nám vitamíny A, B, E a K a celou řadu minerálů. Celer obsahuje také éterické oleje, které se starají nejen o výrazné aroma – v našem zažívacím traktu působí antibakteriálně. Celer pomáhá snižovat hladinu sukru v krvi a podporuje látkovou výměnu. Je močopudný.

Na zeleninový tvaroh bude potřeba:

  • 200 g měkkého nízkotučného tvarohu
  • půlku malé papriky
  • jarní cibulku
  • lžičku mleté papriky
  • trochu čerstvě mleté uzené papriky
  • sůl

Cibulku i papriku nakrájíme hodně na jemno a smícháme s tvarohem a kořením

dify.cz