Nízkokalorická basic granola

Jednoduchá dietní granola

Jsou dávno pryč doby, kdy jsme nakupovali „cereální snídaně“ v krabicích v supermarketech. To, co se prezentovalo jako lahodné a často dietní, se ukázalo být téměř ďáblovým dílem. Krabice plné cukrových sirupů, s několika málo procenty ovocného odpadu, se spoustou blíže neurčených rostlinných tuků… naštěstí tohle můžeme velmi snadno vyměnit za doma dělanou cereální směs plnou hodnotných ingrediencí a hlavně na míru šitou. Třeba tahle odlehčená granola bude perfektním základem nejedné snídaně.

Co potřebujeme:

  • 2 šálky ovesných vloček (koupit)
  • 1 lžíci lněného semínka (koupit)
  • 1 lžíci sušených brusinek (koupit)
  • 25 (nebo kolik chcete) celých lískových oříšků (koupit)
  • 3/4 lžičky naše sladké Masala směsi
  • 1 lžíce kokosového oleje (koupit)
  • malé jablko
  • šťáva  jedné mandarinky

Dáme žhavit troubu na 160 stupňů.

Ovesné vločky, lněné semínko, brusinky a celé lískové oříšky vsypeme do mísy. Přidáme sladké Masala koření. Z mandarinky vymačkáme šťávu (dužnina je vítaná). U jablka (i se slupkou) jsem půlku nastrouhala na jemném struhadle – vzniklo cosi podobné přesnídávce, druhou půlku jsem nakrájela na měsíčky a ty na plátky. Teď už jen stačí přidat kokosový olej a vše dobře promíchat.

Dietní granola recept

Směs vysypeme na plech/pekáček. Pečeme a v průběhu promícháváme. Doba pečení závisí na naší troubě (jak moc vysušuje) a taky jak silná vrstva granoly je. Počítejte tak se 30 minutami. Co pět minut to chce promíchávat, musíme hlídat barvičku a taky aby kousky jablek byly tak akorát.

Tahle granola je dokonalá s medem a kefírem – ideálně domácím a může být klidně i po delší době zrání.

Nízkokalorická domácí granola

dify.cz