Můj první papiňák aneb malá revoluce

Elektrický papiňák

Dost dlouho pro mě slovo papiňák znamenalo velký otravný hrnec, strach se přiblížit a taky strašný mytí. No ale posledních pár měsíců mě začalo docela lámat. Hlavně za to můžou brambory. Jedna z nejcennějších věcí, který v bramborách najdeme, je vitamin C. Jenže běžným vařením ho likvidujeme. Papiňák je ale mnohem šetrnější. Takže tak. Tohle byla moje cesta k papiňáku. Aspoň na začátku :). Pak jsem objevila tenhle a měla jsem jasno o tom, co si nadělím k Vánocům. I když předem :).

Vyjasňování si pojmu papiňák

Papiňák alias Papinův hrnec alias tlakový hrnec je vynálezem z roku 1679 (podle Wikipedie). Sestrojil ho Denis Papin, francouzský fyzik věnující se tématu páry. Princip fungování papiňáku je v podstatě jednoduchý. V hrnci vznikne vyšší tlak a díky tomu se teplota bodu varu vody dostane nad hranici 100 stupňů. A tak se všechna voda, která se v hrnci nachází, zahřeje víc a tudíž proces vaření se urychluje. Rozhodně nesmíme zapomenout na přítomnost páry v hrnci. V první fázi je pára tím, co zvyšuje tlak. V další fázi pomáhá vařit samotný jídlo – mělo by se jednat o tzv. vlhkou páru, která má vyšší teplotu a jak říká Wikipedie, bombarduje jídlo a to se díky tomu uvaří rychleji. A když dojde na finále, musíme páru správně vypustit a až pak hrnec otevřít.

Výhody a nevýhody papiňáku

Vaření v papiňáku má jednoznačně víc výhod než nevýhod. Pro mě rozhodující byla šetrnost takovýho zpracování potravin. Běžný vařící metody způsobí zničení mnoha látek v jídle. Záleží na konkrétním nutrientu, ale není výjimkou, že zničíme víc jak půlku obsaženého množství. Třeba u vitamínu C taková ztráta fakt bolí. Konkrétně u brambor se tak připravujeme o ohromný množství tohohle životně důležitýho vitamínu.Papiňák nám pomůže tu ztrátu podstatně snížit.

Další hodně velkou výhodou je rychlost vaření v papiňáku. Záleží na konkrétních potravinách, ale vždycky můžeme počítat s tím, že čas vaření je až několikanásobně kratší. Dám příklad brambor. Menší celý brambory byly uvařený za 7 minut. A byly rozvařený. Příště dám maximálně 5. Podle tabulek je třeba rýže, v závislosti na typu, otázkou 1 až 4 minut. Hodně moc se papiňák používá na maso. Chvála na to je ohromná, u některých druhů mas se vaření smrskne pod hodinu, přičemž klasickou cestou by se ten samý výsledek dosáhnul až za několik hodin. U spousty jídel je tohle ohromná výhoda, protože to prostě šetří čas.

Dost zásadní je taky fakt, že díky papiňáku není problém vařit i věci jako třeba luštěniny. Speciálně cizrna nepatří zrovna mezi v Čechách nejrozšířenější luštěninu, přitom je naprosto výborná. Díky papiňáku se dá uvařit jednoduše a rychle. A pokud si ji namočíme předem, tak je to vůbec rychlovka.

Ještě musím přidat jednu výhodu, která ale není společná všem papiňákům. Máme totiž dva druhy těhlech hrnců. Klasický a elektrický. A tahle výhoda se týká jen těch elektrických. Jsou totiž udělaný tak, že odstraňují všechny ty nepříjemnosti, který jsou s klasickým papiňákem spojený. Výsledkem je to, že hrnec naplníte, zavřete, nastavíte program nebo čas a o víc se nestaráte. Můžete si jít třeba číst nebo zahradničit. Pak až to dojede, tak jen dáte příkaz k vypuštění páry, chvilku počkáte a můžete servírovat. Je to prostě absolutně geniální. Šetří se tak mraky času, nemusí se vůbec nic hlídat. Navíc hrnec má i různý pojistky, aby jeho používání bylo co nejbezpečnější. Víc o tomhle hrnci dál.

A na co bych skoro zapomněla, je šetření energie. Papiňák je energeticky náročný jen na začátku, kdy se voda zahřívá o sto šet. Jakmile tlak dostatečně stoupne, spotřeba jde dolů. A kratší doba vaření šetří podruhý.

A jdeme na nevýhody. Jsou tu, ale pro mě jsou zanedbatelný. Asi největší nevýhodou je to, že se prostě pracuje s tlakem a horkou párou. I když je to jen o tom znát základní pravidla a chovat se podle toho. Nový hrnce jsou taky vybavený pojistkama, takže je to naprosto bezpečná záležitost a můžeme zapomenout na historky o vybouchlých papiňákách :).

Asi nejzásadnější nevýhoda je to, že jakmile papiňák uvedeme do provozu, tedy naplníme a začneme vařit, nemůžeme do něj nic přidat. Prostě princip jeho fungování to znemožňuje. Na druhou stranu ale je to i výhoda. Neběháte k plotně, nic nemícháte, máte pokoj. To ale neznamená, že nemáte možnost do jídla pak už nijak zasahovat. Úplně běžně se jídlo uvaří a pak se ještě chvíli na plotně nechá vařit už jen klasicky a dál se s ním pracuje – ochucuje, zahušťuje a tak podobně.

Asi tak poslední věc, kterou si je potřeba pamatovat, je doba přípravy. Ta je delší než samotná doba vaření. V první fázi se totiž papiňák musí dostatečně natlakovat a až pak se začíná vařit. U mýho elektrickýho je to asi 10 minut. Pak se vaří. A na konci je potřeba počítat ještě s uvolněnám páry. U většiny věcí je to minutka, u některých je ale potřeba nechat páru unikat pozvolna. Tímhle vším narůstá doba, která je potřebná k uvaření jídla. I přesto je ale papiňák v naprosté většině případů nejrychlejším řešením.

Můj nový drahouš a proč je tak skvělý

Nějakou dobu už jsem nápad pořídit papiňák nosila v hlavě. Před nedávnem jsem se fakt pustila do zkoumání. Původně jsem chtěla klasický papiňák a obzvlášť se mi líbily sady obsahující dva různě velký hrnce a jednu poklici. Dost mě ale odrazovalo, že všechny tyhle sady za přijatelnou cenu měly tu dlouho rukojeť. Což není zrovna praktický, pokud musíte ve skříňkách řešit  každý centimetr.

Nejsem příznivcem kuchyňských ani jiných „blbostí“. Mám ráda pokud možno tradiční, dobře fungující věci, a nejlíp, pokud jsou navěčně. Tenhle hrnec mě ale přesvědčil prakticky hnedka o tom, že i když je to „výstřelek“, tak že hodně předčí jeho klasickýho předka. Dá mi totiž navíc přesně to, co potřebuju – šetření času a práce. A jako bonus… se v něm dá vařit i jen v páře a navíc ještě umí fungovat jako pomalý hrnec. Dá se naprogramovat na odložený zapnutí a taky umí udržet jídlo teplý, jak dlouho potřebujeme.

Čeká nás velký prozkoušení

S vařením v papiňáku nemám absolutně žádnou předchozí zkušenost. Jen s mytím :). Ohromně se ale na to těšim. Čeká mě všechno otestovat, vymyslet recepty vhodný pro papiňák. Vím, že to bude jiný, ale hodně mě navnadily recenze na internetu.

Můj cíl č. 1 – šetření času a práce

Každopádně už vím, za čím s papiňákem půjdu. Za ušetřením času a práce. Je to o vychytání si receptů, postupů, časů přípravy. Výsledkem bude ušetření času v kuchyni. Už se nemůžu dočkat!

Jo jinak už se chystám i na to, že vám ho představím zblízka :).

A co vy a papiňák? Najde se tu někdo, kdo ho používá a užívá si jeho výhod?

 

Zaujal vás? Další článek o něm najdete tady.

Papiňák můžete koupit na Amazonu.

dify.cz
Countrylife.cz

2 ks komentářů

  1. Dobrý den, děkuji za skvělý článek a opravdu zajímavé počtení. Dlouhou dobu jsem nebyla přítelem tohoto hrnce, moje babička se kdysi ošklivě popálila pravděpodobně chybnou manipulací, takže nepatřil mezi moje favority. Jednou mi kolegyně řekla, ať už nechám toho svého předsudku, přečtu si o tom něco (tento článek jsem musela povinně přečíst https://www.dommo.cz/Magazin/Clanky/Proc-a-jak-varit-v-tlakovych-hrncich) a vyzkouším. Nakonec jsem se odvážila a dnes si jen klepu na čelo, jak jsem mohla být tak hloupá :-)
    Překvapila jste mě s elektronickou variantou, ještě jsem se s ní nesetkala. Ale možnost naprogramování se mi moc líbí .-)
    Ještě jednou děkuji a hodně zdaru při vaření :-)

    1. Dobrý den Lucie, jsem ráda, že se článek hodil :) Pro mě byl papiňák neskutečným překvapením, celou dobu jsem ho považovala za monstrózní vynález a ejhle, jak ona se ta moje představa změnila. Umí ušetřit čas i vitamíny a to se sakra počítá. To programování je super, protože u toho člověk nemusí být, obzvlášť po příchodu z práce se hrnec naplní, nastaví a pak už se jen servíruje.
      Taky přeju hodně zdaru při vaření, nejen s papiňákem :) Pavla