Montaditos a jednoduchá verze s bylinkovým jogurtem

Domácí montaditos

Španělskou gastronomii proslavily mimo jiný tapas. Tapas jsou skvělý, ale rozhodně nejsou to jediný, co by mělo poutat naši pozornost. Podobným typem jídla jsou třeba canapés (kanapés), pinchos (pinčos) nebo právě montaditos. Zrovna o montaditos tady dneska bude pár slov, jelikož jsou úžasný a skvělý, ale taky rychle připravitelný, výživný i návštěvu ohromující. Můžeme je připravit dle nejosvědčenějších receptů i dát pořádný prostor naší fantazii.

Co je montadito?

Montadito, to je obsáhlá kapitola, slina by se sbíhala při jejím psaní i čtení. Takže radši velmi krátce – montadito je nejčastěji malý krajíček chleba či jinýho podobnýho pečiva obložený dle chuti a fantazie. Některý jednoduchý na sobě mají třeba jen kousek sýru nebo choriza, jiný jsou důmyslněji „konstruovaný“ a najdeme na nich saláty či pomazánky (takový připomínaj český chlebíčky). Luxusní verze jsou pak dokonale vyladěný kombinace těch nejprvotřídnějších surovin.

Jak udělat montadito?

Univerzální recept na montadito neexistuje. Snad jen „vemte malý krajíček bagety a obložte ho tím nejlepším, co doma máte“. V praxi to vypadá jako u jakýhokoliv jinýho jídla, který se vyznačuje rozmanitostí. Máte klasický verze, který se připravují v každym druhym baru, a pak verze míň klasický nebo zcela experimentální.

Tahle moje verze

Na montaditos jsem dostala ohromnou chuť, když jsem narazila na video z barcelonských barů. Když jsem je pak chtěla dělat jako rychlou večeři, musela jsem těžce zaimprovizovat. Většina z ingrediencí totiž nakonec doma nebyla.

Zvolila jsem celozrnný suchary (zrovna po dlouhý době byly doma a na tohle se fakt hodily) a základ z řeckýho jogurtu. Je hustý a docela sytý. Smíchala jsem jogurt s nasekanou pažitkou a bazalkou, osolila a opepřila. Pak už jen stačilo přidat pár kousků cherry rajčátka a další větší kousky bazalky. A bylo hotovo.

Domácí montaditos