Moje poslední zásilka surovin na výrobu kosmetiky, část 1.

Nákup surovin na výrobu přírodní kosmetiky

Před pár dny mi dorazil balíček se surovinami z kosmetikahrou. Je tam pár věciček, které jsem „nutně potřebovala“, a pak dalších několik položek, které mi Judit přibalila k testování. Na které se moc těším, protože si od něj slibuju pár nových aha momentů a taky objevení dalších super jednoduchých výrobků, které budeme milovat :).

Takže tady jdu pěkně položku po položce, tedy první část dodávky, i s odkazy

Xantanová guma (1)

Doposud se mi xantan vyhýbal (nebo já jemu). Jelikož je to ale šikovný základ pro výrobu gelů, řekla jsem si, že nastal správný čas. Krom toho taky stabilizuje a zahušťuje. Je to ovšem jemňoučký prášek, který se rád sype kolem :).

Najdete ho tady.

Emulgátor Olivem 1000 (2)

Mám dojem, že Olivem je snad nejoblíbenějším emulgátorem používaným pro výrobu kosmetiky doma. Vyrábí se z olivového oleje, je s ním jednoduché pořízení a výrobky s ním se příjemně používají. To zní dobře, ne? Pokud mě znáte, víte, že emulgování moc nedám. Rozhodla jsem se to změnit a začít objevovat kouzlo emulzí a krémů. A hlavně taky kosmetických formulí.

Slouží k přípravě jemných emulzí typu olej ve vodě, sám o sobě přispívá k hydrataci pokožky, je 100% rostlinný. Využijeme ho třeba při přípravě pleťových a tělových krémů a mlék, vlasových produktů, deodorantů, lesků na rty.

Najdete ho tady.

Tenzid coco glucoside (3)

Coco glucoside je jedním z tekutých, dobře hodnocených tenzidů. Svoje místo tak najde hlavně v mýdlech, šamponech, čistících gelech i pěnách do koupele. Často se objevuje po boku cocamidopropyl betainu.

Najdete ho tu.

Tenzid cocamidopropyl betaine (4)

Cocamidopropyl betaine je šetrnou čistící a pěnící složkou, tolik typickou pro různé sprchové gely a šampony. Mimo to často taky zastává funkci emulgátoru, zahušťovadla a působí antistaticky – právě tato jeho vlastnost se často využívá u přípravků na vlasy. Je tekutý a ve srovnání s tradičně používanými tenzidy je velmi šetrný.

Najdete ho tady.

Konzervant sodium benzoate & potassium sorbate (5)

Přiznám se, dlouho jsem se vyhýbala tématu konzervantů. Ani jsem je moc nepotřebovala. Prakticky všechny výrobky mám na bázi olejů a jinak si připravuju čerstvé věci na pár dní. Chtěla jsem mít ale tohle už pro jednou vyřešené. Jako dobré řešení se ukázal tento. Je poměrně dobře hodnocen i přijímán, je za dobrou cenu. Použít se dá snad do jakéhokoliv výrobku, u šamponů a dalších pěnivých produktů nemá na pěnivost vliv.

Najdete ho zde.

 

V příštím článku se dozvíte něco o nových obalech na kosmetiku, micách a dalších pár fajn ingrediencích.

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky