Moje nejoblíbenější semínka/oříšky + tipy, co s nimi

Tipy na použití oříšků a semínek při vaření

Minulý týden jsem revidovala obsah blogu a zjistila jsem, že máme rovnou stovku článků k oříškům a semínkům. Respektive 97 receptů a 3 články. To docela jde :).

Napadlo mě proto sepsat nějaké ty tipy, jak s oříšky a semínky naložit. Někdy mě totiž naprosto opustí kreativita, a tak se hodí mít takový seznam první pomoci po ruce.

Když projdu recepty a moje nákupní seznamy, zjišťuju, že pořád tíhnu k těm samým položkám. Jsou to:

  • lněné semínko
  • mandle
  • vlašské ořechy
  • sezam

Pak v následují kešu, lískové oříšky, pistácie a chia. No a nebo mam ráda ořechové směsi.

Lněné semínko

Lněné semínko mě nadchlo tím, že se jím výborně nahradí část mouky v receptech. Stačí ho pomixovat a je ready k zamíchání do těsta.

Nejradši ho mám v sušenkách ( třeba těchto nebo s kurkumou a sýrem ). Pak se dá přidat i do koláčů (s pekany, s banánem a lískooříškovou drobenkou), muffinů (třeba těchto), lívanců (jednoduchý vícezrnný lívanec).

Dalším dobrým místem pro něj jsou třeba ovesné kaše (jako tato), overnight oat a taky granoly (s omega 3 nebo jednoduchá základní). No jde vlastně o to, že semínko je potřeba rozdrtit/namočit nebo upéct, aby byl jeho vnitřek přístupný.

U lněného semínka je ještě potřeba počítat s tím, že po rozbití jeho slupky docela rychle podléhá žluknutí.

Mandle

Mandle kupuju loupané i neloupané. Samozřejmě velmi často se ani do žádného jídla nedostanou, jsou zlikvidovány tak, jak jsou (i když moc ráda je namáčím). Pokud je používám do receptů, pak je obvykle podrtím nebo umixuju.

Jeden z mých asi největších objevů je použití mandlí do polévek a sals z pečené zeleniny. Naučila mě to španělská kuchyně a je to opravdu dobré. Stačí pár opražených mandlí (nebo líškáčů), které spolu s pečenou zeleninou umixujeme. Třeba jako v receptu na polévku z pečené dýně a další zeleniny.

Další skvělé užití mandlí po španělsku je upečení svatojakubského dortíku, no spíš buchty, naprosto bez použití mouky.

Jinak je tu samozřejmě klasika čili různé snídaně (rýžová kaše, overnight oat).

A zapomenout nemůžeme ani na mandlové mléko (recept na foodnotes), zbytky po jeho výrobě upotřebíme třeba do granoly nebo nějakého koláče.

Vlašské ořechy

Vlašáky se u nás doma objevují snad čím dál tím častěji. Dávám je do svačinových krabiček a podrcené pak všude možně.

Myslím, že třeba takové vanilkové rohlíčky (recept na foodnotes) budu péct i mimo sezónu, stejně dobré jsou i další sušenky s vlašáky, třeba tyhle čokoládové.

Jasné místo mají vlašáky ve snídani – často třeba v kaši (s jablkem, s broskví)

Jinak samozřejmě se skvěle využijí při přípravě koláčů (recept na vločkový), muffinů (třeba těhlech čokoládových).

A takovou delikateskou je kozí sýr s ořechy a medem (a nebo pěkně tučný jogurt, že).

A abych nezapomněla, výborné je máslo z vlašáků. I jako třeba náplň do čokoládových kuliček)

Sezam

Většinou používám bílý neloupaný, i když na něco se víc hodí sezam loupaný, ten skoro sněhově bílý (třeba na sezamovou pastu – tahini). Použít se dá podobně jako lněné semínko. Já ho mám tedy nejradši zase do snídaní (karobová granola, pohanková granola)

Výborně se ale hodí i třeba na výrobu kuliček nebo různých tyčinek.

 

A co vy, jak nejradši oříšky a semínka jíte?

ramu.

dify.cz