Mléčný kefír, kamarád do nepohody ( + můj příběh s ním)

Domácí mléčný kefír

Vzpomínám si, jak kdysi dávno mamka přinesla takovou divnou věc. Dala ji do mlíka a druhý den tu divnou věc dala do novýho mlíka a to starý mlíko dala mně. Přišlo mi to, řekněme, velmi nelákavý… Myslim, že jsem ho nikdy nevypila.

Před nějakou dobou jsem ale na tu divnou věc narazila znovu, na internetu. Bylo to v době, kdy jsem měla velký problémy s trávením. Opravdu velký. Bylo to ale už podruhý. Když se mi to přihodilo poprvý, udělali mi testy na ukazatele rakovinnýho bujení a než jsem se dostala na všechny vyšetření, problém byl pryč. Samozřejmě podezření padlo na ulcerózní kolitidu, Crohnovu nemoc, lepek a všelijaký další záněty, ale nepotvrdilo se nic. Asi dva roky byl pokoj. Probudilo se to znovu ve chvíli, kdy jsem dostala antibiotika a ibalgin. Myslela jsem, že to zas přejde. Ale nepřecházelo. Akorát mě přecházel klid. Střevní záněty jsou peklo, bohužel se o nich moc nemluví, protože jsou, ehm, „nechutný“. Jsou ale častější, než bysme čekali. A hodně zatěžují tělo, způsobují další problémy a hodně otravují život. Po několika měsících výrazných problémů už si prostě (snad) začnete řikat, že tomu prostě musíte udělat konec…

Pátrala jsem po možných příčinách, hledala vysvětlení, našla jich spoustu, ale nic nepřineslo výsledky. Až jsem jednou narazila zase na tu divnou věc do mlíka. Tentokrát měla už i název – kefírová houbička. Takový malý jakoby květáček, který z mlíka udělal kefír. V té době jsme už dělala domácí jogurt, takže jsem byla na takový „zkažený mlíko“ zvyklá. Našla jsem na facebooku skupinu, kde ho některý lidi nabízeli k zaslání. Kontaktovala jsem jednu slečnu, která mi ho obratem zaslala. Poslala mi ten mlíčný ale i vodní. Vodní kefír mě zajímal taky, takže jsem tak dostala oba.

První rozbalení bylo divný. Kefírci přišly zabalený v potravinový folii. Vyndala jsem je, dala do skleničky a čekala na další den. To bylo ještě docela teplo, takže oba frčely jak draci :) První ochutnání bylo divný, nevěděla jsem, co mám čekat. Ale výsledek mě překvapil. Oba byly super. Jeden jako jogurt a druhý jako taková limonáda. Takže prvním testem prošly.

Největší naději jsem ale do nich vkládala z jinýho důvodu – chtěla jsem zkusit, jestli vyřeší moje problémy. Jestli mě zbaví těch hrůz, co se mě držely měsíce a který mě už docela děsily. Po první skleničce kefíru jsem se cítila líp. Dalších pár dní ale efekt nebyl žádný. Zdálo se mi možná dokonce, že je to horší. Tak sem si řekla, že z toho asi nic nebude a zapomněla na to… Po asi 10 dnech mi došlo, že jsou všechny problémy pryč. Že mě nic nebolí, že všechno je naprosto ukázkový. Mně se hodně ale hodně ulevilo. Ještě jsem chvilku čekala, jestli se to nevrátí, jestli to není náhoda… Náhoda to nebyla.

Osobně si myslím, že mi ten kefír zachránil život. Střevní záněty nejsou sranda. Nevstřebávají se vám živiny, ztrácíte ohromný množství krve a tekutin, pouštíte do těla škodliviny skrz poškozenou střevní stěnu… a pokud to tak máte dlouhodobě, tak je možný, že zasíváte i semínko rakoviny. Bohužel, ale je to tak. Je potřeba si to uvědomit a zařídit se podle toho.

Kefír si zaslouží jeden celý dlouhatánský článek, proto teď vypíchnu jen to nejdůležitější. Kefír je takové společenství mikroorganismů, které žijí pospolu a živí se látkami obsaženými v mléce. Je to hodně podobný jako jogurt, akorát že kefír má pevnou schránku, takovou svoji základnu. Když tu základnu dáte do mlíka, tak ty „good guys“, jak jim říkají na anglicky psaných blogách, se začnou šířit po mlíce a přepracovávat to, co zrovna jim chutná. Mlíko tedy mění složení, protože oni něco ujedí a něco vypustí. Taky se ale sklenička začne plnit právě těmahle drobečkama. Výsledkem je fermentovaný nápoj plný toho, čemu se moderně říká probiotika.

Probiotika jsou velkým hitem. Najdeje je v jídle, v kapslích, kapkách. Je sice pěkný, že se tomu média i průmysl věnuje, ale jaksi to tak moc nepomůže. Střevní mikroflora je u každýho člověka trochu jiná. Je tam ohromný množství mikroorganizmů. Každý má nějakou funkci. A jsou tam i ti zlí, který nám škodí. Vlivem stravy, životního prostředí nebo třeba stresu se naše mikroflora dostává do nerovnováhy. Ty žádoucí mikroorganismy odumírají a na jejich místo nastupují ty špatný. Dostáváme se do nerovnováhy a tady začíná průšvih. Musíme zase nastolit rovnováhu, nebo to bude horší a horší. Základem je pochopitelně odstranit příčiny, ale to nestačí. Je potřeba si tam zase nasadit ty „good guys“. A tady dochází na probiotika…

Často (ale ne vždy) poznáte, že probiotika potřebujete. Poznáte ale taky, který vašemu tělu chybí? A víte, kolik jich máte nasadit? Asi dost těžko. Neví to nikdo. Lidská střevní mikroflora je jak oceán. Farmaceutický i potravinářský průmysl nabízejí spoustu produktů. Ale když se na ně pozorně podíváte, zjistíte, že je to taková bublina. Jogurty a probiotický nápoje obsahují 2 až zhruba 4 druhy mikroorganizmů. To je dost málo, to nás nevytrhne. A víte, co je nejlepší? Tyhle mikroorganismy zahučí v žaludku. Nikdy se nedostanou do střev živý. Je jen pár speciálně vyvinutých bakterií, který prý cestu žaludkem přežijou.

Další produkty vypadají slibněji. Probiotika v kapslích. Průmysl umí udělat takový obal, který dopraví ty mrňouse do střev a až tam je vypustí. Jenže… i tyhle produkty obsahují jen několik málo kmenů. Střevní mikroflora je tak komplexní, že prostě není možné vzít několik bakterií, posadit je do tobolky a čekat, že všechno spraví. Tyhle probiotika nikomu neublíží. Pokud v nich skutečně deklarovaný obsah je, pravděpodobně pomůžou snížit počty těch zlých v našich střevech. Ale tím to končí. Kompletní náprava se nekoná.

Na konec si nechávám to nejlepší. A to je kefír. Původem je údajně z Kavkazu a Tibetu. Byl pokladem tamních a jeho zrna se předávala z generace na generaci v rámci kmenů. Samotný nápoj se připravoval v kožených vacích. Jedna z funkcí kefíru je prodloužení použitelnosti mlíka. Když jsou v mlíce bakterie a kvasinky z kefíru, už tam nemůžou ty špatný, který mlíko zkazí. A navíc ty špatný nemají rádi to kyselý prostředí. Pak se samozřejmě přišlo i na to, že má kefír pozitivní účinky na zdraví. Ono totiž ten kefír je právě skoro tak komplexní společenství jako naše vlastní střevní mikroflora. Není stejný, ale je podobný a funguje na stejných principech. Proto kefír funguje.

Velikou výhodou kefíru je, že je, jak se říká, prověřen generacemi. Není to výplod laboratoří a nikdo ho nevymyslel coby nový produkt. Vytvořila ho příroda a člověk jen zjistil, jak moc je užitečný.

Další dost zásadní věc u kefíru je fakt, že dostáváme důkaz místo slibů. Kupte si probiotickou kapsli a doufejte. S jistotou totiž nevíte, co uvnitř skutečně je. U kefíru je to jiná. Kefír je totiž důkaz sám o sobě. Přímo vám dokazuje, že v něm jsou ty probiotika. Pokud by v něm nebyly, dost těžko byste ho vypili. Nebyl by to totiž kefír, ale zkažený mlíko. Pokud kefír nezafunguje, mlíko se zkazí. Pokud ale vaše mlíko zhoustne a dostane kyselejší chuť, máte skutečně jistotu, že v něm jsou ty správný potvůrky. A že jsou tam tak, jak je příroda stvořila.

Příště se budu věnovat detailům. Doufám, že jsem teď předala aspoň to nejdůležitější. Vím, že je vždycky pohodlnější polykat pilule. Že nám to tlačí ze všech stran. Ale je to trochu jako bombonky s vitamínem C.

PS: kefír mi zafungoval čtyřikrát. Pokaždý stejně. Hold stres je potvora. Ale vsadím se, že kdybych běžela k doktorovi, tak bych vyfasovala nějakou pěknou diagnozu a nedostatek správných bakterií v těle by nikoho moc nezajímal.

A tady si ještě můžete počíst o vodním kefíru.

dify.cz

13 ks komentářů

  1. Jéé holky, já bych vám poslala, jenže jsem daleko a nedošly by živý. Odkud jste???? Zkusím pozjistit, jestli někdo v okolí má. A vy zkuste taky mrknout..hledejte kefírová houba, tibetská houba, tibetský krystaly, kefírový zrna… vím, že tak různě po diskusích je lidi nabízejí. Mělo by to být jen za poštovný, příp. symbolickou odměnu k tomu

      1. Pavli :-) není vůbec zač ……….paní,na kterou jsem Vám dala kontakt ví o tibetské houbičce úplně všechno (a nejen o ní) ……….určitě se jí nebojte napsat :-) A klidně se odkažte na mě :-)

  2. Zajimavy clanek :) ja se momentalne lecim s anginou a kefir je pr moc prospesny po lecbe antb. V článku jsem nenasla ty spravne bakterie – jsou, víš je? :) pokud si koupim kefír tak na co se dívat :) děkuji moc

    1. Ahoj Eve, no to je prave ten zadrhel.je spousta firem a lidi, co tvrdi, ze mas jist ty a ty bakterie. Ale ve skutecnosti to nevi nikdo. Proto je kefir tak skvelej – tim ze jich je v nem tolik ruznejch. Kupovany kefir je dost problem, vetsinou to je zas jen rozredena jedna nebo dve kultury.tudiz to nefunguje. Musi to bejt tradicni kefir s celou tou spoustou ruznejch potvurek.
      Jinak ale je pravda, ze je lepsi jist dva kmeny bakterii nez nic. Tyhle dva kmeny aspon pomuzou potlacit kolonie tech spatnych bakterii… jinak moc dobre delas, jen papkej bakterie, atb sou prasecina a nasemu telu davaj dost zabrat.
      Joo a taky treba kvasena zelenina je super, ta poctiva v sobe ma taky spoustu potvurek :)

        1. No když ono právě ty jogurtový bakterie se do těch střev nedostanou. Dobrý jsou ty mlíčný fermentovaný nápoje z východu, myslim, že taky byly nějaký z Turecka. To by bylo nejlepší, pokud chceš kupovaný. A nebo aspoň kefírový mlíko. Srovnávej uvedený kultury s těma na jogurtu – ty v kefíru maj bejt jiný. Možná se dá snad věřit tomu, když uvedou kefírová kultura, směs bakterií a kvasinek nebo tak něco. Některý výrobci jsou podvodníci a jako kefír prodávají naředěný jogurt. Jogurt je fakt málo, je to sice kvalitní jídlo, to jo, ale potvůrky to nedoplní.

  3. Jéj kefír :) V našich končinách som o ňom nepočula preto som bola prekvapená keď sme s ním minulý rok robili v škole pokus – teda sme si ho pestovali v triede a po nejakom čase sme ho ochutnávali. Robili sme ten vodný a aby sme ho trošku ochutili dávali sme doň ešte sušené ovocie. Ja som ho ale nechutnala keďže sme ho nechali pracovať dosť dlho a už chytal taký ten alkoholový zápach čo mi dosť vadilo…

    1. Ahoj Adel, jo, to on umí i hodně alkoholově „vonět“ :D Já teda zrovna tohle ráda nemam, ale jinak umí bejt i jak limonáda, takže to jo a na léto je to jak dělaný :)