Masala chai koření II – s citronovou kůrou

Čajové koření masala

Zase nastal čas vrátit se k masala čaji. Tentokrát jsem ale chtěla víc pepře, víc kardamonu a přidala sušenou citronovou kůru. Masala bude mít říz a dá dokonalé aroma nejen ránům :)

Co potřebujeme:

  • 15 ks kardamonu – černého nebo zeleného
  • 2 lžičky celého pepře
  • 2 lžičky hřebíčku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mleté sušené citronové kůry
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • 4 hvězdičky badyánu

Všechny suroviny odměříme do mixéru. Mixování nám nějakou chvilku zabere, pokud ale zbydou nějaké kousky, klidně to prosijeme. Tyto kousíčky můžeme smíchat třeba s čajem a klasicky louhovat přes sítko.

Hotovou směs skladujeme v dobře uzavíratelné nádobce.

Já si masalu zalévám jen vařící vodou, úplně se obejdu bez mléka. Taky se dá přidat troška medu. Nebo udělat ovocný „svařák“ – svařit džus s touto směsí. Taky se bezvadně hodí do pečení, upotřebí se všude tam, kde se používá perníkové koření nebo koření typu pumpkin pie.

Můžete zkusit taky naši první masalu,která je trošku „evropštější“ :) Recept najdete tady.

Indická směs koření masala chai

dify.cz