Malá rychlá žemlovka

Rychlé a zdravější minižemlovky

Žemlovka je neprávem docela přehlížená. Přitom může být skvělým, chutným způsobem, jak recyklovat zbylé pečivo. Pokud máme vhodné malé nádobky, můžeme si udělat rychlé mini zemlbáby třeba na snídani.

Co potřebujeme (na čtyři porcičky):

  • 300 g staršího pečiva – u mě domácí celozrnný mazanec
  • asi 300 ml mléka dle výběru
  • 2 vajíčka
  • 1 velké jablko
  • 1 lžíce medu (koupit)
  • 4 sušené švestky (koupit)
  • skořice (koupit)

Pečivo nakrájíme na kostičky asi centimetr na centimetr.

V míse rozšleháme vajíčko s mlékem a lžící medu – pokud chceme spíše sladší žemlovku, dáme hnedka dvě :)

Jablko oloupeme (slupku nevyhazujeme – využijeme třeba na přípravu jablečného Masala čaje) a nakrájíme na kousky – asi 0,5 cm silné. Na drobno nakrájíme taky švestky.

Do mísy s tekutou směsí přidáme kostičky pečiva, jablka a švestky, zasypeme skořicí (odhadem 1 lžička) a dobře promícháme. Směsí plníme připravené nádoby a dáváme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme 15 až 20 minut, přičemž vršek by měl být krásně zlaťoučký a střed ještě lehce vlhký.

Rychlá zemlbába

Zdravá rychlá žemlovka

 

dify.cz