Losos se zeleninou a bylinkovým olejem

Rychlý pečený losos se zeleninou

Losos je prostě něco a je škoda ho zahlušit nějakou přílohou. Proto jsem k němu tentokrát naložila zeleninu a šmrnc tomu dodala bylinkovým olejem. Navíc je to i docela rychlé řešení, kterým uděláme dojem. Zeleninu můžete vybrat dle chuti a možností, určitě se snažte zapojit nějaké to listí :).

Na přesně stejný talíř potřebujeme:

  • lososa (filet nebo podkovu, je to úúplně jedno)
  • čerstvý zelený chřest
  • rukolové lístky
  • lilek
  • extra panenský olivový olej
  • bylinky – tymián, oregano, bazalku v mém případě, můžete ale dát cokoli
  • jemnou mořskou sůl

Rozžhavíme troubu na 170 stupňů.

Lososa omyjeme, osušíme a dáme do pekáčku nebo jiné vhodné nádoby. K němu pak přidáme lilka nakrájeného na kolečka – sílu koleček volte podle toho, jak tlustý je ten losos. Počítejte, že losos se bude péct tak asi 15 minut. Lilek ještě můžete zakápnout troškou olivového oleje. Pečeme tak tu čtvrthodinku a lososa testujeme vidličkou – pokud se jednotlivé dílky oddělují a máme na povrchu bílkovinu, je hotový.

Chřest pěkně omyjeme, odkrájíme případné tužší konce (spíš začátky :)) a nakrájíme na kratší stejně velké kousky. Vaříme ideálně v páře. Na to stačí kastrůlek s trochou vody na dně a do toho cedník s chřestem. Přiklopíme a občas sledujeme. Jakmile je chřest tak akorát měkký, vypínáme.

Rukolu opláchneme, pokud je potřeba, osušíme.

Všechno naskádáme na talíř a už chybí jen olej.

Bylinky opláchneme, pokud je třeba, nakrájíme a smícháme s olivovým olejem. Pokapeme jimi lososa i zeleninu a taky všechno posolíme.

Pečený losos s lilkem, rukolou a chřestem

Pečený losos s bylinkovým olejem

Rychlý pečený losos se zeleninou

dify.cz
Countrylife.cz