Květákový nákyp se sýrem a kurkumou

Květákovo cuketový nákyp se sýrem a kurkumou

Květák frčí a je to dobře – je to skvělá základní surovina, kterou můžeme doplnit o pár dalších obyčejných věcí a máme parádní syté jídlo. Tentokrát jsme ho zas „obarvily“ kurkumou a zapekly. Byla to náramná dobrota :).

Co potřebujeme (na 4 porce):

  • 1/2 velkého květáku
  • 2 menší cuketky
  • asi 6 plátků kvalitní slaniny
  • pár brambor
  • 2 kousky mladého česneku (nebo cibulky)
  • 1/2 střední cibule
  • 100 + 100 g sýra
  • asi lžička kurkumy
  • sůl a pepř

Připravíme si květák – ten omyjeme, odstraníme případné nevzhledné kousíčky a rozdělíme na menší růžičky. Poté ho dáme do hrnce s vařící vodou a vaříme asi tak 7 minut. Jakmile květák začne být měkký, vyndáváme.

Oloupané brambory lehce povaříme, ne ale až do stádia „k jídlu“. No, pokud se to tak úplně nepovede, nevadí.

Cuketku omyjeme, odkrojíme konce a pokud je delší, ještě ji přepůlíme. Pak z ní obyčejnou škrabkou na brambory (nebo v robotu) uděláme plátky.

Cibulku oloupeme a nakrájíme, slaninu taky.

V míse smícháme květák (můžeme ještě trošku porozmačkat), brambory, cuketu, slaninu, cibulku a 100 g sýra (nastrouhaného nebo na kousky nakrájeného). Nakonec posolíme, opepříme a poprášíme kurkumou. Promícháme.

Tuto směs pak naložíme na pekáček nebo do formy. Vršek posypeme dalším sýrem a dáme do trouby. Pečeme na 170 stupňů asi 20 minut nebo dokud nebude sýr zlatý.

Vegetariánská verze květákového nákypu – prostě vynecháme slaninu.

Recept na zapékaný květák s cuketou a kurkumou

Květákovo cuketový nákyp se sýrem a kurkumou

Květákovo cuketový nákyp se sýrem a kurkumou

Květákovo cuketový nákyp se sýrem a kurkumou

dify.cz

2 ks komentářů