Květák frčí a je to dobře – je to skvělá základní surovina, kterou můžeme doplnit o pár dalších obyčejných věcí a máme parádní syté jídlo. Tentokrát jsme ho zas „obarvily“ kurkumou a zapekly. Byla to náramná dobrota :).
Co potřebujeme (na 4 porce):
- 1/2 velkého květáku
- 2 menší cuketky
- asi 6 plátků kvalitní slaniny
- pár brambor
- 2 kousky mladého česneku (nebo cibulky)
- 1/2 střední cibule
- 100 + 100 g sýra
- asi lžička kurkumy
- sůl a pepř
Připravíme si květák – ten omyjeme, odstraníme případné nevzhledné kousíčky a rozdělíme na menší růžičky. Poté ho dáme do hrnce s vařící vodou a vaříme asi tak 7 minut. Jakmile květák začne být měkký, vyndáváme.
Oloupané brambory lehce povaříme, ne ale až do stádia „k jídlu“. No, pokud se to tak úplně nepovede, nevadí.
Cuketku omyjeme, odkrojíme konce a pokud je delší, ještě ji přepůlíme. Pak z ní obyčejnou škrabkou na brambory (nebo v robotu) uděláme plátky.
Cibulku oloupeme a nakrájíme, slaninu taky.
V míse smícháme květák (můžeme ještě trošku porozmačkat), brambory, cuketu, slaninu, cibulku a 100 g sýra (nastrouhaného nebo na kousky nakrájeného). Nakonec posolíme, opepříme a poprášíme kurkumou. Promícháme.
Tuto směs pak naložíme na pekáček nebo do formy. Vršek posypeme dalším sýrem a dáme do trouby. Pečeme na 170 stupňů asi 20 minut nebo dokud nebude sýr zlatý.
Vegetariánská verze květákového nákypu – prostě vynecháme slaninu.
Tohle je naprostá bomba! Jsem unešená, děkuji. :)
Ahoj Martino, díky za tak bomba koment! :)