Kváskové lívance s karobovým tvarohem a švestkami

Domácí kváskové lívance s karobovým tvarohem

Lívance, typické sladké jídlo, které však v jeho tradiční verzi ve skutečnosti nemá moc co nabídnout. Když je ale uděláme z kvásku, budou naše lívance mnohem lépe stravitelné, zároveň se jim sníží glykemický index a naruší struktura lepku. Kromě toho budou krásně lehké a zdobené drobnými bublinkami.

Co potřebujeme:

  • 125 g klasického žitného kvásku
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné mouky
  • 500 ml mléka dle výběru
  • 20 g třtinového nerafinovaného cukru
  • 1/2 lžicky soli
  • tvaroh – tučnost a množství podle chuti
  • několik sušených švestek – budou sloužit i jako sladidlo
  • karobový prášek – opět dle chuti
  • med

Mléko malinko ohřejeme. V míse ho smícháme s moukou, kváskem, solí a cukrem. Všechny suroviny promícháme, přikryjeme mísu folií a uložíme na několik hodin na teplé místo, aby kvásek mohl v klidu pracovat. Že je těsto připravené na dělání lívanců poznáme tak, že hodně zvětšilo objem a že je plné bublinek.

V tento okamžik už můžeme začít opékat lívance. Pokud máte dobrou pánvičku, klidně to zvládnete úplně na sucho.

V mističce umícháme tvaroh, med, nadrobno pokrájené švestky a karob. Med a karob přidáváme postupně, dokud nedosáhneme ideální chuť.

Pokud nám těsto zbyde, můžeme ho uložit v lednici a zbylé lívance udělat později nebo další den.

Domácí kváskové lívance

Domácí kváskové lívance

Domácí kváskové lívance