Kvásková pizza – verze Margherita

Zdravější domácí kvásková pizza margherita

Pizza je jeden z božských italských vynálezů. Ale bohužel, bílá mouka ji ubírá dost bodů. Body se jí ale dají nakonec zase jednoduše přidat – kváskem. Kváskové těsto, tedy prokvašená mouka z ní udělají podstatně zdravější věc.

Pizzu si můžete obložit čímkoliv. Pamatuju si, jak se vždycky dělaly spousty různých pizz a dalo se na nich najít snad cokoliv, od párků po ananasy. Vlastně mi to přišlo normální. V Itálii jsem si pak oblíbila Quattro Stagioni, pěkně s nakládaným artyčokem. Ale ve finále mě naprosto dostala snad ta „nejobyčejnější“ pizza – Margherita. Jednoduchá, ale fakt božská. Proto jsem si řekla, že kvásková pizza u nás musí mít premiéru právě v podobě Margherity.

Co potřebujeme – na 2 pizzy:

  • 150 g klasické hladké mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 lžíce kvásku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • voda
  • 2 konzervy celých loupaných rajčat
  • olivový olej na pokapání
  • mozzarella

Mouky smícháme s kváskem, olejem a vodou – vody dáme tolik, aby nám vzniklo vláčné těsto. Pak ještě přidáme trošku soli. Těsto se nechá kynout – něco kolem 4 hodin, ale záleží na podmínkách. Prstový test nám řekne, jestli už máme vykynuto. Ďoubneme do těsta a když se vrací rychle, necháváme ještě kynout, Pokud se nám těsto vrací pomalu, máme hotovo. Těsto rozdělíme na dva díly a z dílu vyválíme placky, nejlépe přímo na pečícím papíru. Necháme ještě chvíli kynout, tak hodinku.

Na připravené pizzové placky dáme rozmačkaná rajčata (slijeme z nich šťávu), pokapeme olivovým olejem a lehce posolíme.

Příprava domácí kváskové pizzy

Dáme péct do trouby vyhřáté na 250 stupňů a hlídáme. Jakmile začnou malinko tmavnout krajíčky (asi za 8 minut), posypeme/poklademe pizzu ještě mozzarellou. Když se rozpustí, můžeme podávat. Celé nám to bude trvat asi 15 – 20 minut.

Pizzu dobře hlídáme, nesmíme ji totiž příliš vysušit – vláčná je nejlepší. A taky ji musíme sníst pěkně za tepla.

Domácí kvásková pizza margherita