Krůtí maso na mrkvi z pomalého hrnce

Krůtí maso s mrkví z pomalého hrnce

Ne každý má tepelně upravenou mrkev rád. Z pomalého hrnce je ale výborná, krásně oranžová a pevná, plná chuti, a ani náhodou se nepodobá té beztvaré, kterou mnoho z nás kdysi zažilo třeba ve škole. A s krůtím masem jde skvěle dohromady. Výsledkem je zdravé a moc dobré jídlo a naprosté minimum práce.

Co potřebujeme (na 4 porce):

  • krůtí maso
  • mrkev
  • 1/2 velké nebo 1 menší cibuli
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • drcený kmín
  • asi 1 dcl vody
  • přílohu – u nás brambory.

Množství masa a mrkve volíme dle toho, jak to máme rádi.

Maso nakrájíme na kostky a dáme do pomalého hrnce.

Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka o síle asi 3mm, všechna aby byla pěkně stejně tlustá. Přidáme do hrnce a k tomu ještě asi jednu lžíci oleje.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a lehce osmahneme na trošce olivového oleje. Poté přesuneme do pomalého hrnce.

Dále ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem. Nakonec přilejeme asi 1deci vody.

Vše spolu pomalíme, u nás to bylo na stupeň high asi 4 hodiny.

Maso s mrkví jsme servírovaly s bramborami vařenými ve slupce.

Tepelně zpracovaná mrkev je určitě dobrým zdrojem mnoha cenných látek – díky tomu se totiž některé látky (třeba karotenoidy) uvolní ze struktur a jsou tak mnohem lépe vstřebatelné. A troška kvalitního oleje toto ještě umocní.

Krůtí maso s mrkví z pomalého hrnce

Krůtí maso s mrkví z pomalého hrnce