Kiwi omáčka s limetkou, zn. speciálně na kaše a lívance

Domácí džem z kiwi a limetky

Dlouho se mi na ovocné míse válely tři kiwi. Tohle ovoce mám ráda, ale nějak prostě na něj nedošlo. Všechny tři kousky už byly dost měkké, tak moc, že chuť se do nich pustit úplně zmizela. Pak přišlo osvícení. Udělám nehustý džem z kiwi (původně jsem tomu říkala kiwi marmeláda, ale džem bude asi to správný označení :)). Vím, že dřív při každým nápadu na uvaření marmelády hned následovalo pomyšlení na tu hromadu času a práce, kterou to dá. Nic takovýho se ale tentokrát nekonalo. Celý proces byl neskutečně rychlý, v podstatě už za pár minut byla naplněná sklenička na utěrce „nohama vzhůru“.

Výsledný džem je oproti klasickým o něco řidší, je to teda spíš taková omáčka vždy připravená po ruce. Což se na spoustu jídel velmi hodí. U nás půjde zřejmě hlavně na lívance a jiné teplé snídaně. I do jogurtu bude parádní, k tomu řidší džem sedne taky.

Ještě jedna poznámka k chuti a barvě. Hodně zralé kiwi už nemá takovou tu zářivě zelenou barvu, proto je výsledek poněkud méně barevný. Taky má na barvu vliv použití hnědého nerafinovaného cukru. S bílým cukrem by možná džem byl hezčí, ale kdo by ho pak jedl :). Chuť má moc příjemnou, trošku připomíná angrešť. Skvěle se v něm vyvažuje sladkost, kyselost a ovocnost. Limetka je bezvadná, má svoje úžasné aroma. Dávkujte ji podle své chuti.

Co potřebujeme na jednu malou skleničku:

  • 3 kiwi běžné velikosti – celkem o váze zhruba 250 g po zbavení se slupky
  • 125 g nerafinovaného třtinového cukru
  • čerstvou limetku – v mém případě o něco víc než 1 lžíci šťávy
  • plus potřebujeme klasickou skleničku s funkčním víčkem

Kiwi rozkrojíme, lžičkou vybereme vnitřek a nakrájíme na drobné kousky. Případně ještě vyndáme dřevitý střídek, pokud ho plod náhodou má. Dáme to do malého hrnce, přisypeme cukr a zahříváme. Mícháme. Jakmile nám směs začne maličko pěnit, přidáme limetku a zase promícháme. Obsah kastrůlku necháme víc vypěnit, a jak to začne hodně bublat, stáhneme plamen a ochutnáme. V tuhle chvíli můžeme přidat další limetku – pokud přidáme, necháme zase trošku vypěnit. Nakonec nalijeme do vypařených skleniček.

Skleničku před tím dobře umyjeme teplou vodou, opláchneme, postavíme do dřezu a nalijeme do ní vroucí vodu. Víčko dáme do misky, kterou taky naplníme vroucí vodou. Když máme džem hotový, opatrně vodu ze skleničky vylijeme, vyklepeme poslední kapičky a skleničku naplníme. Do skleničky nesaháme :) Víčko taky vytáhneme z vody, ideálně kuchyňskou pinzetou, saháme jen na jeho venkovní stranu, oklepeme vodu a skleničku zavíčkujeme. Utáhneme, jak to jen jde, a „vzhůru nohama“ položíme na utěrku a necháme vychladnout. Po otevření skladujeme v ledničce.

Ještě na konec se hodí říct jedna věc – a to že je to jedlý, i když je tam cukr :). Trošička cukru po ránu rozhodně neuškodí, mně osobně momentálně docela prospívá, pořád to chce ale nezapomenout na tuky a bílkoviny.

Domácí omáčka z kiwi a limetky

dify.cz
Countrylife.cz

1 komentář