Kakaové máslo: pevný tělový balzám s levandulí, santalem a vanilkou

Pevné kakaové tělové máslo s levandulí, santalem a vanilkou

Kakaové máslo je skvělá surovina pro výrobu domácí kosmetiky a účinně pečuje o naši pokožku. Použití nezpracovaného kakaového másla však není tak praktické, jeho tuhost je prostě poměrně nepohodlná, pokud ho chceme používat pravidelně. Proto jsem ho smíchala s dalším olejem a při té příležitosti mu dopřála také nějakou tu kapku esenciálního oleje. Výsledkem je pevný tělový balzám, který se podstatně pohodlněji používá a jeho vůně mě vždycky omámí.

Co na jeho výrobu potřebujeme:

Na pomoc dále potřebujeme:

  • malou skleničku či kastrůlek, který dáme do vodní lázně
  • formičky – já použila silikonové formičky na bonbony
  • míchátko

Recept na domácí pevné kakaové tělové máslo

Pro začátek bych určitě připomněla, že neexistuje nic jako jediný správný poměr surovin. Já použila kakaové máslo ku olivovému oleji asi v poměru 7:1. Čím více oleje, tím měkčí výsledné máslo bude. Toto pravidlo nám také umožní vyrobit si máslo dle potřeb pro dané roční období. Zrovna tak množství esenciálního oleje můžeme upravit dle našich preferencí. U levandule se nemusíme obávat „předávkování“ – na naši kůži může přijít i neředěná. Do suroviny pro mých 7 mini máslíček (velikost malého bonbonku) jsem přidala 10 kapek levandulového EO a 6 kapek santalového EO. Voní krásně silně, ale stále ještě velmi příjemně.

A teď k postupu…

Ve skleničce ve vodní lázni (klasicky rendlíček na plotnu, na velmi mírný plamen zahřívat vodu, do tohoto hrnce s vodou dáme skleničku nebo další kastrůlek – až do této nádoby vkládáme suroviny) pomalu rozpustíme kakaové máslo. Hlídáme teplotu vody, aby se v žádném případě nevařila – potřebujeme jen takovou teplotu, aby se kakaové máslo rozpustilo. Tomu také pomáháme mícháním. Jakmile je máslo rozpuštěné, skleničku vyndáme a přidáme olivový olej. Velmi dobře mícháme, aby se obě složky spojily. Počkáme, než směs vychladne, a přikapeme esenciální oleje (vždy do co nejchladnější směsi, aby se nám složky olejů nevypařily/neznehodnotily teplem). Opět velmi dobře promícháme. Nalijeme do připravených formiček. Já preferuje dát ztuhnout do chladničky. Při pokojové teplotě to tuhne velmi dlouho a mohou se tvořit nevzhledné hrudky.

Hotové máslíčko je dobré uložit do mini kalíšku. Tak se dá nosit vždy s sebou a kdykoliv pohodlně použít.

Tělová máslíčka z kakaového másla s levandulí, vanilkou a santalem

dify.cz