Poslední dobou se mi nějak z vaření vypařuje pestrost. Jak je vedro, chuť je hlavně na saláty a na co ještě? No na zmrzliny. Je vidět, že doma se dá udělat spousta výborných zmrzlin s různými základy, z kvalitních surovin a taky s minimem cukru. Tentokrát jsem chtěla vyzkoušet jogurtovou zmrzlinu. Pamatuju si na ni z dětství, pak pozdějc už to nikdy nebylo ono. Ale přiznám se, že jsem do ni jěště přidala smetanu. A pak si ji dala pěkně za čerstva, ještě v takovém tom měkkém stavu. A náramně jsem si pochvalovala, jak krásně jde zmrzlina udělat i bez chemických vylepšovadel.
Co potřebujeme (na zhruba 4 porce):
- 250 g bílého jogurtu, u mě řeckého typu
- 250 ml mléka
- 125 ml smetany ke šlehání (kolem 33 procent tuku)
- 2 žloutky
- 1 lžíci domácího vanilkového cukru (recept)
- sušené švestky (koupit)
- med podle chuti
Předem si taky musíme připravit chladící mísu zmrzlinovací mašinky, případně všechny součásti DIY zmrzlinovače – velkou a malou mísu, spoustu ledu a nějaké ty metličky na míchání.
V míse smícháme bílý jogurt, smetanu a mléko tak, abychom dostali pěknou tekutou směs bez hrudek. Vedle si promícháme syrové žloutky se lžící vanilkového cukru. Nakonec smícháme jogurtovou a žloutkovou složku, zase pěkně do hladka.
Teď už stačí uvést do provozu zmrzlinovač, vlít směs a nechat dělat zmrzlinu.
Jediné, co nám chybí, jsou švestky. Vypeckované švestky nakrájíme na drobné kousíčky a vmícháme do hotové zmrzliny.
Ještě poznámka na konec pro ty, kteří se zmrzlinami tolik nepokusničili zatím – prvním výsledkem této práce bude měkká, nezmrzlá zmrzlina. Dobrá je ale stejně, jen rychle taje. Pokud máte radši pevnou zmrzlinu, dejte jí do misky a poté do mražáku.