Jogurtová pomazánka z balkánského sýru s mladou cibulkou

Pomazánka z jgurtu s balkánem, cibulkou a kmínem

Sýry typu balkán se staly jednou z mých nejoblíbenějších potravin. Mají super složení (jen mléko, syřidlo a sůl) a jako kouzlem změní spoustu jídel k nepoznání. Tentokrát jsme s ním chtěly vyzkoušet nějakou pomazánku. Po dlouhým přemýšlení, co do ní, jsme došly k tomu nejjednoduššímu řešení – mlaďoučké cibulce a kmínu. K čerstvýmu domácímu chlebu z pěkně prokvašenýho těsta to byla naprostá paráda.

Jinak pokud jste si všimli, odkapaný jogurt dáváme do pomazánek už pokaždý, protože se to fakt osvědčilo. Taky se osvědčilo dát jogurt vykapat ve chvíli, kdy už kvásek pracuje na novém bochníku.

Co potřebujeme:

  • vykapaný tučnější jogurt
  • sýr balkánskýho typu
  • mladou cibulku, poslouží ale i klasická cibule
  • drcený kmín
  • sůl (jak jinak než mořská)

O vykapanym jogurtu už jsem tu párkrát psala, pokud jste to náhodou nečetli a neznáte to, tak je to úplně jednoduchý – kvalitní jogurt dáme do jemnějšího sítka, sítko do misky, celé to překryjeme folií a uložíme do lednice. Z jogurtu bude vykapávat tekutina a tím pádem bude hustší a pevnější. Je to otázka pár hodin.

Hotový vykapaný jogurt smícháme s najemno nakrájenou cibulkou, rozdrobeným sýrem (vyhovuje mi víc rozdrobený/rozmačkaný než krájený), drceným kmínem a troškou soli. Pomazánku ještě maličko dosoluju na chlebu. Mám ráda ten chuťový kontrast.

Domácí jogurtová pomazánka s fetou a cibulkou

Jogurtová pomazánka s fetou, kmínem a cibulkou

2 ks komentářů