Jogurtová pomazánka s paprikou a pažitkou

Jogurtová pomazánka s paprikou, cibulkou a pažitkou

Dočista jsem zapomněla na to, jak moc dobrá věc je odkapaný jogurt. Je pěkně hustý, krémový a dost dobře se míchá na sladko i na slano. A hlavně, je to jistota, že máme kvalitní základ pro naše jídlo. Umí totiž ve spoustě případů nahradit klasický sýr typu žervé. A jak víme, právě tenhle druh sýru hodně rádi šidí a vylepšují o kdo ví jaké „lahůdky“. Takže abych se dostala k věci, tentokrát se odkapaný jogurt smíchal s několika běžnými ingrediencemi a doplnil čerstvě upečený domácí chleba.

Co do toho přijde:

  • bílý jogurt (u mě 3 kelímky na 2 velké porce)
  • nakládaná nebo čerstvá červená paprika
  • pažitka
  • cibulka
  • mořská sůl

Jogurt dáme odkapat. Pokud jste to ještě nedělali, tak to znamená, že si vezmeme misku a sítko, které do ní tak akorát padne. To sítko by mělo mít jen droboučká očka, pokud nemá, vložíme do něj ještě nějakou čistou tkaninu. Síto nainstalujeme do misky a naplníme ho jogurtem. Je lepší, aby byl jogurt o něco hustší.Jsou i jogurty, který nám protečou sítkem, takže nejlepší je vždycky to otestovat dřív, než síto naplníme úplně. Misku se sítem a jogurtem přikryjeme třeba folií a uložíme do lednice. Chce to to občas zkontrolovat, dno misky se začne plnit vykapanou tekutinou, možná ji budeme muset odlít, aby dno síta neleželo v ní. Celý proces odkapávání trvá několik hodin a opravdu stojí za to.

Když máme jogurt připravený, vmícháme do něj na droboučko nakrájenou papriku, na velmi drobno pokrájenou cibulku a nasekanou pažitku. Velmi lehce osolíme a přisolíme ještě na talíři.

Jogurtová pomazánka s paprikou a pažitkou

Jogurtová pomazánka s paprikou a pažitkou

dify.cz

2 ks komentářů

    1. Ahoj Pando, přiznám se, sama ho nikdy nedělám, ne od začátku do konce… V různých fázích se nachomítám, ale sama bych ho neupekla :) Přes chleba je u nás mamka. Největší chlebovou inspirací je tenhle blog: http://www.maskrtnica.cz/. Tahle holčina fakt umí, má recepty na klasiku i na zajímavější kousky. Ale na ten mamčin vychytanej se asi recept objeví na foodnotes.cz, jen ne hned :)