Jogurtová omáčka s pažitkou k rybě nebo masu

Jogurtová omáka s pažitkou a cibulkou/česnečkem

Kus ryby nebo masa a hromada zeleniny jsou skvělý základ jídla, ale chce to něco extra, co tomu dá šmrnc. Třeba nějaká omáčka. A třeba nějaká jogurtová. Na léto věc jako dělaná. Takhle je navíc mimořádně jednoduchá, ale zatraceně dobrá.

Co potřebujeme (na omáčku ke 2 porcím):

  • 150 g bílého jogurtu, spíš tučnějšího
  • 1 ks čerstvé mladé cibulky nebo česneku
  • pažitku
  • sůl a pepř
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvou citronovou šťávu

Výraznou chuť omáčce dodají hlavně dvě věci – pažitka a mladá cibulka nebo česneček. Ono je to jedno, která z těch dvou věcí to bude, obojí jsou moc dobré, svěží, jemné a přitom mají říz.

Docela zásadní je i kvalita jogurtu. Dřív mi jogurtové omáčky moc nechutnaly, protože mi přišly takové řídké, vodové, prostě nijaké. Pokud se ale použije dobrý tučnější jogurt, omáčka je krásně krémová a plná chuti.

Pažitku a česneček/cibulku omyjeme a nasekáme na jemno. U cibulky/česneku přitom využijeme i kus nadzemní části, prostě použijeme to, co je v dobré formě.

Do mističky dáme jogurt, pažitku, cibulku/česnek (nechte si ještě trošičku na posypání hotové omáčky), pár pořádných kapek olivového oleje, pár kapek citronové šťávy a osolíme + opepříme. Zamícháme a ochutnáváme.

Snadná jogurtová omáčka k rybě nebo masu

Snadná jogurtová omáčka s pažitkou k rybě nebo masu

 

 

dify.cz