Jednoduché pečené jarní závitky s Jidášovým uchem

Jednoduché pečené jarní závitky

Jarní závitky jsou další z věcí, na kterou jsem se chystala zatraceně dlouho. Zlomila mě až série receptů, které se úplně vykašlaly na tolik typické smažení. Jarní závitky se jednoduše šouply do trouby. Inspirovala jsem se tedy troubou a po usilovném hledání toho nejlepšího receptu jsem prostě nějak začala…. a výsledek? Co nevidět dáme repete.

Co potřebujeme:

  • 2 hrnečky krájeného zelí
  • 1 hrneček hotových skleněných nudlí
  • 1 hrneček rehydratovaného Jidášova ucha
  • 1/2 hrnečku na proužky nakrájené mrkve
  • 1/4 nejlépe bílé cibule
  • 2 – 2,5 lžičky soli
  • olivový olej extra panenský
  • balíček rýžového papíru

Suroviny jsem udala tímto způsobem, protože lze velmi těžko odhadnout jejich množství v suchém stavu a ani to není potřeba. Směs nemusí mít přesné poměry a pokud budete mít balíček rýžového papíru k dispozici, v nejhorším se vám povede o pár závitků víc :)

Začneme houbami. Vezmeme malinkou hrštičku Jidášova ucha, propláchneme houby, dáme do hrnce a zalejeme vodou, nesolíme. Začneme vařit. Houba nám začne doslova růst před očina. Počkáme, až se pořádně zvětší a získá svoji typickou konzistenci. To může trvat tak 15 minut. Poté houby zcedíme, dáme okapat a okrájíme tuhé kousky v místě, kde houba přirůstala k podloží. Houby bývají většinou velké, takže nakrájíme na proužky.

Zelí potřebujeme nakrájené na proužky – jinými slovy klasicky nakrouhané. Mrkev – asi jednu velkou – oloupeme a nakrájíme na proužky. Cibulku nahrájíme na tenké půlkroužky.

Nudle připravíme dle návodu – ty moje stačilo zalít vařící vodou. Množství se velmi těžko odhadovalo, proto jsem přidávala a přidávala, dokud nudlí nebylo dost. Když jsou nudle hotové, zcedíme je.

Rozehřejeme pánev, kápneme trochu olivového oleje a přidáme zelí a mrkev, po chvíli i houby a cibuli. Přidáme dalších pár kapek olivového oleje a osolíme. U mě bylo tak akorát 2,5 lžičky soli. Směs důkladně zamícháme a občas opět promícháme, aby se nám nic nepřipalovalo. Cílem je částečné změknutí zeleniny, možná spíše její zavadnutí. Dříve než pánev sundáme ze sporáku, dobře směs ochutnáme. Protože další krok je už balení.

Troubu dáme rozehřát na 170 stupňů.

Vezmeme si k ruce talíř s teplou vodou, prkénko a načneme balíček rýžového papíru. Balení je velmi jednoduché. Bereme list papíru, ponořujeme do vody, lehce s ním hýbeme, až nám změkne. Vyndáváme, oklepeme nějakou tu kapku nad talířem a dáváme na prkénko. Pokládáme směs a balíme. Hledala jsem nějaké názorné a krátké video o balení závitků – a tady je. Je to opravdu mimořádně jednoduché, stačí si to jen vyzkoušet. Papír se netrhá, je poměrně pevný a pěkně se k sobě lepí. Závitky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a dáváme pozor, aby se vzájemně nedotýkaly (umí se k sobě pořádně přilepit). Pečeme asi 15 minut. Potřebujeme, aby byl papír dobře vyschlý, křupavý. Jinak se nám budou závitky pořád lepit k sobě.

Podávat můžete s vaší oblíbenou omáčkou nebo jen tak samotné – jsou výborné.

Jednoduché jarní závitky bez smažení

2 ks komentářů

    1. Ahoj Michale, oni se muzou prilepit (specialne jeden k druhymu se lepej jak sileny :)). Pri delsim vysouseni by se zas mely odlepit. Pak jeste nekterej pecici papir ma tendenci se lepit. Pripadne ryzovej papir muze bejt lepivejsi.. zalezi ale dost na tom, na jakym podklade se pecou