Jedna dýně Hokaido – hromada dobrot a zábavy

Hokaido dýně

Dýně není  jen dekorace. Dýně je výborná a zdravá a rozhodně doporučuji ji alespoň čas od času koupit a připravit z ní nějakou dobrotu!

O dýničce Hokaidó

Dýně Hokaidó bývá menší než jiné druhy dýní, proto se s ní dobře pracuje. Její barva je obvykle výrazná – oranžová. Dýně Hokaido vyniká jemnou chutí a hodí se do mnoha slaných i sladkých receptů.

Dýně Hokaido je velice zdravá! Obsahuje vitamíny A, C, E a také vápník, hořčík, draslík, železo, betakaroten a mnoho vlákniny. Obsahuje stejné množství bílkovin jako sacharidů. Semínka jsou pak bohatým zdrojem zinku.

Skvělé na dýni Hokaido je, že ji můžete využít úplně celou!

Dýňová polévka

  • 3/4 menší dýně Hokaido
  • 1 středně velká brambora
  • 1 větší cibule
  • 1 kostička BIO zeleninového bujónu
  • trocha soli a pepře

Dýni nemusíme loupat, slupka vařením změkne a zůstanou v ní vitamíny, já se ji ale rozhodla oloupat (kvůli barvičce). Než si dýni nakrájíme na kostičky, orestujeme v teflonovém hrnci větší nadrobno nakrájenou cibuli. Jelikož při vaření používám minimum oleje, cibulku jsem pouze podusila v troše vody. Poté do hrnce přidáme nahrájenou dýni a bramboru, zalijeme vodou a zhruba 30 minut vaříme. Po změknutí dýně přidáme BIO bujón, sůl a pepř. Stáhneme z ohně a rozmixujeme.

Famózní polévka z dýně Hokaido

Dýňový krém můžete zjemnit smetanou, já jsem se rozhodla pouze přidat lžičku řeckého jogurtu, trochu dýňových semínek a dovršením byla kapka olivového oleje.

Druhý den jsem si naservírovala polévku s kostičkami tofu, hrstí klíčků, trochou olivového oleje a špetkou růžové himalájské soli.

Další varianta polévky z dýně Hokaido

Dýňový plech

Velká dobrota je dýně pečená – ať už na sladko či na slano, jistě vám zachutná!

Určitě nevyhazujte dýňová semínka – můžete si z nich připravit skvělé mlsání!

Semínka rozprostřeme na plech a ochutíme mořskou solí a kořením (paprika, pepř…). Pečeme do mírného zhnědnutí – aby byla semínka křupavá. Před konzumací je nemusíte loupat – jsou skvělá tak, jak jsou.

Pečená dýně Hokaido a pečená dýňová semínka

Zbylou 1/4 dýně nakrájíme na měsíčky, potřeme kokosovým olejem a ochutíme solí a pepřem, sladkou variantu pak skořicí (eventuelně také hnědým cukrem). Pečeme do změknutí.

dify.cz

3 ks komentářů

  1. Dobrý den, mám dotaz. Cca 3-5 let zpátky jsem vařila každý konec léta a podzim. Vše co se dalo. Celý rok jsme se těšili, až přijde hokaido sezóna.. Cca 2-3 roky zpět ale u nás převládá produkce místních pěstitelů a zrovna v případě hokaido bohužel pro nás neplatí podpora lokálních pěstitelů. České hokaido má ne výraznou tykvovitou chuť, španělské, portugalské atd bylo hutné až moucne. Krém z něho byl pohádka. Poslední dva roky vždy koupím, zkusím upéct a letí na kompost. Kde by se dala ještě sehnat hokaido taková jako dřív. Hokaido s velkým H, ne pouze její náhražka, která se tak tváří a chuťově nemají nic společného.. Moc děkuji za odpověď 🙏. Karolína

  2. Dobrý den,

    pekla jsem dýňová semínka podle receptu výše a ráda bych se podělila o výsledek. Už to, že není uvedena ani přibližná teplota pečení mi bylo podezřelé, dýňová a nejspíš ani jiná semínka, každý den nepečete a těžko odhadnout i pro zkušenou kuchařku, zda je pomalu sušit nebo zprudka upéct. Tím recept trochu vyzníval, jako nikdy nevyzkoušený, líbivý výmysl na zaplácnutí místa, kterým také je.
    Semínka jsem ochutila a pekla cca na 200. Na „ocucání“ pečeného koření jsou dobrá, ovšem neoloupaná jsou naprosto nepoživatelná. Kůra – a to doslova, protože máte skutečně pocit, že žvýkáte dřevo – je nerozkousatelná i nepolknutelná. Ráda bych tedy autora receptu upozornila, že přestože dýně Hokaido je po tepelné úpravě jedlá i se slupkou o semínkách to neplatí!!
    Mimochodem, oloupat téměř nejdou.