Jedna dýně Hokaido – hromada dobrot a zábavy

Hokaido dýně

Dýně není  jen dekorace. Dýně je výborná a zdravá a rozhodně doporučuji ji alespoň čas od času koupit a připravit z ní nějakou dobrotu!

O dýničce Hokaidó

Dýně Hokaidó bývá menší než jiné druhy dýní, proto se s ní dobře pracuje. Její barva je obvykle výrazná – oranžová. Dýně Hokaido vyniká jemnou chutí a hodí se do mnoha slaných i sladkých receptů.

Dýně Hokaido je velice zdravá! Obsahuje vitamíny A, C, E a také vápník, hořčík, draslík, železo, betakaroten a mnoho vlákniny. Obsahuje stejné množství bílkovin jako sacharidů. Semínka jsou pak bohatým zdrojem zinku.

Skvělé na dýni Hokaido je, že ji můžete využít úplně celou!

Dýňová polévka

  • 3/4 menší dýně Hokaido
  • 1 středně velká brambora
  • 1 větší cibule
  • 1 kostička BIO zeleninového bujónu
  • trocha soli a pepře

Dýni nemusíme loupat, slupka vařením změkne a zůstanou v ní vitamíny, já se ji ale rozhodla oloupat (kvůli barvičce). Než si dýni nakrájíme na kostičky, orestujeme v teflonovém hrnci větší nadrobno nakrájenou cibuli. Jelikož při vaření používám minimum oleje, cibulku jsem pouze podusila v troše vody. Poté do hrnce přidáme nahrájenou dýni a bramboru, zalijeme vodou a zhruba 30 minut vaříme. Po změknutí dýně přidáme BIO bujón, sůl a pepř. Stáhneme z ohně a rozmixujeme.

Famózní polévka z dýně Hokaido

Dýňový krém můžete zjemnit smetanou, já jsem se rozhodla pouze přidat lžičku řeckého jogurtu, trochu dýňových semínek a dovršením byla kapka olivového oleje.

Druhý den jsem si naservírovala polévku s kostičkami tofu, hrstí klíčků, trochou olivového oleje a špetkou růžové himalájské soli.

Další varianta polévky z dýně Hokaido

Dýňový plech

Velká dobrota je dýně pečená – ať už na sladko či na slano, jistě vám zachutná!

Určitě nevyhazujte dýňová semínka – můžete si z nich připravit skvělé mlsání!

Semínka rozprostřeme na plech a ochutíme mořskou solí a kořením (paprika, pepř…). Pečeme do mírného zhnědnutí – aby byla semínka křupavá. Před konzumací je nemusíte loupat – jsou skvělá tak, jak jsou.

Pečená dýně Hokaido a pečená dýňová semínka

Zbylou 1/4 dýně nakrájíme na měsíčky, potřeme kokosovým olejem a ochutíme solí a pepřem, sladkou variantu pak skořicí (eventuelně také hnědým cukrem). Pečeme do změknutí.