Jedlá soda aneb levný multifunkční přípravek nejen v kuchyni

Jedlá soda a její využití v domácnosti, vaření i kosmetice

Stále častěji narážím na tato čtyři písmenka – S-O-D-Av souvislosti s domácností i se zdravím vnitřním i vnějším (rozumějte krásou :)). Určitě tedy stojí i za naši pozornost. Ale pěkně pozvolna…

O jedlé sodě

Soda patří mezi nejběžnější „chemikálie“, které se v našich domácnostech vyskytují. Chemikálie v uvozovkách proto, protože se sice jedná o chemickou sloučeninu, ale sloučeninu velmi užitečnou a rozhodně ne odsouzeníhodnou za laboratorní původ.

Obyčejná soda, jedlá soda, soda bicarbona nebo chemickou řečí hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) je bílá látka vyskytující se v jemných krystalcích. Používá se už pár stovek let. Dnes se vyrábí za pomocí tzv.  Solvayova procesu – nechá se zreagovat solný roztok s amoniakem a oxidem uhličitým a vznikne hydrogenuhličitan sodný neboli soda a chlorid amonný (naštěstí pro nás toto ve finále až tak důležité není).

Soda v kuchyni

Sodu lze perfektně použít v kuchyni a zapomenout na různé kypřící prášky. Musíme ale vědět, jak na to. Efekt totiž spočívá v uvolňování oxidu uhličitého díky reakci zásady (=sody) a kyseliny (některé z ingrediencí), který v podobě drobných bublinek stoupá vzhůru. U těsta to bude mít kypřící efekt, u nápoje na svědomí perlivost.

Základní zásady použití sody v kuchyni jsou:

  • Sodu můžeme použít v receptech, kde se vyskytuje některá z následujících ingrediencí: kysaný mléčný výrobek, kakao nebo čokoláda, ocet, citrusy či jiné ovoce, med, javorový sirup či tmavý cukr či jakákoliv jiná kyselá látka. Díky těmto látkám se totiž soda „aktivuje“ a udělá požadovaný efekt. Pokud by se takto neprobudila, hrozí, že k tomu dojde až v našem těle, což nemusí být příjemné. Navíc se nám jídlo nevydaří – nevyběhne, taky se to nejspíš podepíše na chuti.
  • Mícháme zvlášť suché ingredience a mokré ingredience.
  • Suchou a mokrou složku smícháme těsně před pečením a mícháme rychle.
  • Pokud vyrábíte nápoj, smíchejte a ihned podávejte (nezapomeňte ale na tu aktivující složku).

Kypřící prášek vs. soda

Možná si říkáte, jaký je rozdíl mezi sodou a práškem do pečiva. Malý i velký. Základem prášku do pečiva není nic jiného než naše soda. Kromě ní ale obsahuje ještě kyselou složku (soli kyselin) a škrob. Díky tomu nemusíme myslet na složení receptu, ovšem máme tak látky navíc, které nechceme.

Další použití sody

Soda má opravdu velmi široké možnosti použití a určitě stojí za to je prozkoumat. Některé však stojí za to studovat do hloubky, takže ty (s dovolením) nechám na později a naservíruju je po řádném prostudování.

Neutralizace nežádoucích vůní (pachů) – ať už se jedná o domácnost, obuv nebo třeba podpaží či ústa. V posledním případě použijeme lžičku sody na půl skleničky vody a vypláchneme. Tento princip využíváme třeba při výrobě deodorantů (zkuste třeba tento)

Při výrobě domácí kosmetiky – ať už pleťové masky, peelingy nebo třeba šumivé koule do koupele. Nejsou ale vhodné pro denní použití a je třeba dostatečně hydratovat.

Domácí čistění – sodu můžete použít na čištění a praní kde čeho – nádobí, trouby, rodinného stříbra a tak dále

Překyselení organizmu, kvasinky, rakovinné bujení a tak dále – obecně téma zdraví – se objevuje velmi, velmi často, je ale také nejchoulostivější. Zaslouží si hodně pozornosti a studia a samostatný článek.

A co vy, máte nějaké tipy na použití sody?

Jinak pokud potřebujete doplnit zásoby sody, můžete ji koupit tady.

dify.cz
hledáte ty nejvymazlenější, přesto však jednoduché recepty na kosmetické produkty? mrkněte na moje ebooky