Jedinečný zážitek z domácího Sushi

Recept na domácí sushi

I japonskou specialitu – SUSHI – si poměrně snadno a rychle můžeme připravit doma. Abychom si mohli dopřát oblíbené maki, není potřeba ovládat žádné zvláštní umění, stačí trocha snahy a cviku a výsledek bude téměř k nerozeznání od toho z restaurace…

Sushi obsahuje bílou kulatozrnnou rýži, která sice není nejvýživnější, nicméně určitě není na škodu. Zdraví velmi prospěšná je pak mořská řasa nori, která sushi rolku obaluje. A zcela na nás je pak náplň. Tou může být libovolná zelenina (oblíbená je okurka, avokádo či ředkev), syrová mořská ryba či již ne tolik prospěšná upravená surovina – rybí tyčinky surimi či uzený losos.

Na zhruba 4 větší porce (celkem 12 rolek) budeme potřebovat:

  • 500 g kulatozrnné rýže
  • 4 lžíce rýžového octa (použila jsem umeocet)
  • třtinový cukr/tekutou stévii
  • sůl
  • mořskou řasu nori ve formě listů

Na náplň:

  • 1/3 okurky
  • 1 avokádo
  • 100 g uzeného lososa
  • 150 g kvalitních surimi tyčinek

Příprava rýže:

Rýži vaříme o trochu déle než obvykle tak, aby změkla a spojila se. Je dobré odhadnout množství vody, ve kterém rýži vaříme tak, aby se zcela vyvařila a nic jsme nemuseli slévat (počítá se tak s jedním dílem rýže a 1-1,5 dílem vody – lepší je hlídat a kdyžtak dolít vařící vodou z konvice). Po uvaření necháme rýži vychladnout a když je ještě vlažná, ochutíme ji sladidlem, octem a solí (ideální všchny suroviny nejdřív smíchat v hrníčku). Měla by mít jemnou chuť, ve které nebude ani jedno z přidaných ochucovadel dominovat. Rýži můžeme nechat zcela vychladnout.

Okurku, avokádo a tyčinky si nakrájíme na stejně dlouhé hranolky.

Příprava domácího sushi - rýže

Příprava domácího sushi - náplně

Příprava sushi:

Připravíme si před sebe listy řasy nori a rovnoměrně je pokryjeme rýží, zhruba do 2/3. Náplň umístíme po celé šířce řasy, zhruba 2-3 cm od kraje. Kraj poté uchopíme do obou rukou, přehneme ho přes náplň, trochu dotvarujeme rolku a dotočíme ji až do konce. Konec řasy po celé šiři lehce namočíme, aby se přilepil k rolce.

Příprava domácího sushi - maki rolky

Příprava domácího sushi - maki rolky

Při rozprostírání rýže můžeme využít mističky s vodou, do které si budem namáčet ruce a tím je očistíme od zbytků lepivé rýže.

Hotové rolky necháme chvíli vychladnout a řasu změknout. Poté krájíme na 1 – 2 cm široká kolečka.

Sushi si můžeme vychutnat samotné, či ochucené wasabi a sójovou omáčkou.

Příprava domácího sushi