Kdysi jsem játrovou paštiku měla fakt ráda. Pak jsem ale jednou náhodou přečetla dvě nebo tři etikety a už si ji nekoupila. Játra tam totiž nebyly. A tak jsem na paštiku zapomněla… Nicméně někde tam vzadu vzpomínka na ni byla a taky jsem tušila, že se asi dá udělat domácí paštika.
Minulý víkend jsem ale narazila na takový pěkný játra a vzpomínka na paštiku se mi vrátila. Putovaly do košíku a už se mi začalo honit hlavou, jak ji udělám. Výsledek je tady. Je opravdu fest játrová, jen s troškou tymiánu. A je výborná.
Co jsem použila:
- menší čerstvou cibulku
- játra, bylo jich asi 650 g
- trošku másla
- sádlo, používá se i máslo
- sůl, himalájskou (koupit)
- tymián
Poměr surovin záleží na každém. Obecně platí, že čím víc sádla nebo másla dáme, tím bude paštika jemnější a hlavně snadněji roztíratelná. Změní se nám ale taky poměr živin, protože prostě naroste podíl tuku. Já jsem ale chtěla paštiku co nejvíc játrovou, takže jsem dala jen 5 lžic sádla.
Na rozpuštěném másle si osmahneme cibulku, pokrájenou opravdu na drobno. Jakmile je sklovatá, přidáme játra pokrájená na menší kousky. Průběžně mícháme. Naším cílem je mít játra středně hnědé barvy.
Pak už stačí játra i s cibulkou umixovat. Pro většinu mixérů bude třeba nechat je nejdřív vychladnout. Při mixování přidáme taky trošku nasekaného čerstvého nebo sušeného tymiánu, sůl a sádlo nebo máslo. Umixujeme na potřebnou konzistenci. Všímáme si také toho, jak dobře jde paštika mazat – to pokud ji chceme mazat a ne krájet. Je třeba počítat s tím, že v lednici ještě trochu ztuhne a to bude mít za následek o trošku horší roztírání.
Tahle paštika je hlavně o játrech a případně nějaké bylince. Není to speciálních labužnických kombinacích :).
Taky jsem nedávno jednu takovou dělala, byla rychlá a dobrá :-) A vlastní paštičkou vždycky náštěvu ohromíš :-)
http://nevsednidny.blogspot.cz/2015/03/domaci-jatrova-pastika-s-bylinkami.html
Petra
Se špekem a smetanou, vida, moc pěkný :) Právě že to může bejt tak rychlý, že nedává smysl kupovat paštiku v krámě, i kdyby byla sebejátrovější. A přitom dobrá paštika je luxusní věc, jak řikáš, návštěvu to posadí na zadek :D
Paštika je přímo mňamózní :-) Na závěr mixování jsem přidala malou hrstku mandlí a po namazání na chleba posypala řeřichou. Moc dobré, díky za recept!
No jo, s mandlema. Jak sem mohla zapomenout? :D a s rerichou to musela byt jarni parada
Delala jsem paštiku po prve podle rodiny se povedla.Na cibulce jsem osmahla překrajena jatra nechala jen trochu vychladnout a pak rozmixovala.Přidala asi 15 dkg másla,sůl , trochu pepře,mlete nové koření.Nějaká forma vyložená anglickou slaninou a paštika-vychladit.mňam
Marie, moc dík za komentář a omlouvám se za pozdní reakci. Jsem ráda, že se paštička povedla :).