Jak správně vybírat melouny?

Deset tipů, jak vybrat nejlepší meloun

Různé  druhy melounů si můžeme vychutnávat od léta do zimy vcelku bez problému. Jak ale víme, to, že si ho přineseme domů, ještě neznamená, že si skutečně pochutnáme. Stačí ale znát pár triků a pravděpodobnost, že si vybereme dobře, raketově vzroste.

Desatero aneb jak poznat, že je meloun zralý

  1. Váha. Vždy se snažte vybírat meloun, který hodně váží. Pokud máte možnost srovnání, je to ideální. Těžký meloun bude šťavnatější a zralejší, nacpaný vodou a cukrem.
  2. Vůně. Hlavně ty menší kulaté melouny krásně voní, pokud jsou perfektně zralé. V běžných obchodech se na takové kousky možná nenarazí, ale stále se vyplatí  meloun očichat, vybrat ten nejlepší a pak ho nechat dojít. Viz následující bod.
  3. Čas. Koupený meloun můžeme nechat ještě trošku dojít doma, prostě mu dáme čas. Dle mnohých doporučení je nejlepší meloun zabalit do novin a nechat při pokojové teplotě.
  4. Barva. Každý meloun má svoje charakteristické zbarvení. Zralý meloun má vždy plnější, řekla bych teplejší barvu. I ten tmavě zelený Piel de Sapo má žlutý podtón.
  5. Pružení. Meloun vezmeme do obou rukou a zatlačíme proti sobě na obou jeho pólech (u stopky a u „bubáka“). Meloun musí lehce pružit. Nesmí však praskat, to už by měl to nejlepší za sebou.
  6. Pevnost. Většina zralých melounů je pevná, ale v žádném případě by neměly být tvrdé jako kámen.
  7. Struktura. Některé melouny mají charakteristickou strukturu, kresbu – pavučinku, popraskání. Zralé melouny tohoto typu je mívají obvykle velmi pěkně vykreslené.
  8. Žádné měkké body. Meloun nesmí mít žádná měkká místa, to by znamenalo, že už se začal kazit. Něco jiného jsou „kazy“, které jsou evidentně pouze melounovou nedokonalostí a nejeví známky měknutí.
  9. Zvuk. Dalším z doporučení milovníků melounů je poslech semínek. Osobně jsem skoro nikdy nic neslyšela, ale podle odborníků to funguje (ti, co testují důkladně melouny i prodávající, když jdou pro ten svůj kousek:)). Zkuste meloun pozvednout k uším a zatřást s ním. U zralého melounu by měl být slyšet pohyb semínek.
  10. Světlý bod na bříšku. Hodně melounů, hlavně těch s tmavě zelenou slupkou, má na sobě světlou skvrnu. To  je správně, je to místo, kde se dotýkal země.

 

dify.cz