Jahodový dezert typu danonino

Domácí jahodové danonino nejen pro děti

Před pár týdny jsem tu měla dezert podobný danoninu. Takovou krásně smetanovou dobrotu. Tentokrát to bude v jahodový verzi. Základ je vlastně stejný, ale po přidání jahod se změní v růžovoučkou nádheru.

Musim zase dopředu upozornit na to, že nepřeslazuju. Tudíž, pokud jste prostě extrémně na sladký, tak směs před zchlazením ochutnejte a případně doslaďte. Na vlastní nebezpečí :).

 

Suroviny (vyjdou 4 skleničky o objemu asi 200 ml):

 

  • 400 ml plnotučného mléka
  • 200 g čerstvého sýru typu žervé (pozor na složení!!!)
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 40 g domácího vanilkového cukříku (recept tady) nebo nerafinovaného třtinového
  • 8 g želatiny v prášku
  • 100 g jahod

Do hrnce dáme ohřát mléko. Jakmile se začne blížit k bodu varu, stáhneme plamen na minimum, aby jeho teplota dále nestoupala.  Vmícháme želatinu, kterou jsme si nejprve rozmíchali v malém množství mléka. Necháme další 3-4 minutky při stejné teplotě (nesmí se vařit!). Pokud vaše želatina vyžaduje jiný způsob přípravy, prosím změňte tuhle část podle instrukcí na obalu nebo vačí zkušenosti.

Mléko se želatinou stáhneme z plotny a vmícháme sýr. Pro rychlejší a lepší výsledek se dá použít třeba tyčový mixér. Necháme vychladnout.

Vedle si vyšleháme smetanu s cukrem. To pak vmícháme opatrně do vychladnuté směsi z předešlého kroku.

Nakonec do směsi přijdou vmíchat také rozmixované jahody. Ty jednoduše očistíme a umixujeme do hladka. Pokud máte rádi kousky, klidně si je dopřejte :).

Naplníme tím skleničky, ideálně s víčkem nebo je nakonec přikryjeme potravinářskou folií. Uložíme do lednice, po asi 3 hodnách už bychom to mohli mít ztuhlé.

Konečný množství závisí na několika faktorech, mimo jiné na tom, jak moc vyšleháme smetanu a nakolik pak „spadne“.

PS: Pro tenhle recept sloužilo jako předloha španělské danonino. To české bude mít možná jinou recepturu, takovou tvarohovější.

Recept na domácí smetanový dezert s jahodami

Domácí jahodové danonino

dify.cz

3 ks komentářů