Salát caprese je klasika v barvách a chutích Itálie. A vůně léta. Je tak jednoduchá, že ji svede naprosto každý, a tak rychlá, že si ji zamilujeme jako bleskové řešení kručení v břiše. Variant máme jako vždy spoustu, takže rozhodně neomrzí. Tahle je ta nejjednodušší, krásně v ní vynikne chuť rajčat. Pokud se přeci jen najde někdo, kdo insalata caprese zkusil a zdála se mu nevýrazná, může takový zážitek připsat chybějící soli – bez ní to prostě nejde. A nejlepší je samozřejmě zase ta mořská.
Co potřebujeme:
- mozzarellu – originální recept používá mozzarella di bufala, ale není to podmínka
- rajčata, co nejlepší
- extra panenský olivový olej
- bazalku – nejlépe čerstvou
- sůl
Rajčata dobře omyjeme, vykrojíme bubák a nakrájíme na plátky. Zrovna tak na plátky nakrájíme mozzarellu. Tloušťka předepsaná není, nejlépe rajče krájet tak do jednoho centimetru, mozzarellu ještě o něco méně.
Obojí střídavě klademe na talířek, prokládáme bazalkou. Nakonec posolíme a pěkně zakápneme olivovým olejem.
Některé další varianty insalata caprese: s oreganem (velmi běžné), s olivami, s pestem, s česnekem