Insalata caprese, takhle chutná slunce

Italská insalata caprese

Salát caprese je klasika v barvách a chutích Itálie. A vůně léta. Je tak jednoduchá, že ji svede naprosto každý, a tak rychlá, že si ji zamilujeme jako bleskové řešení kručení v břiše. Variant máme jako vždy spoustu, takže rozhodně neomrzí. Tahle je ta nejjednodušší, krásně v ní vynikne chuť rajčat. Pokud se přeci jen najde někdo, kdo insalata caprese zkusil a zdála se mu nevýrazná, může takový zážitek připsat chybějící soli – bez ní to prostě nejde. A nejlepší je samozřejmě zase ta mořská.

Co potřebujeme:

  • mozzarellu – originální recept používá mozzarella di bufala, ale není to podmínka
  • rajčata, co nejlepší
  • extra panenský olivový olej
  • bazalku – nejlépe čerstvou
  • sůl

Rajčata dobře omyjeme, vykrojíme bubák a nakrájíme na plátky. Zrovna tak na plátky nakrájíme mozzarellu. Tloušťka předepsaná není, nejlépe rajče krájet tak do jednoho centimetru, mozzarellu ještě o něco méně.

Obojí střídavě klademe na talířek, prokládáme bazalkou.  Nakonec posolíme a pěkně zakápneme olivovým olejem.

Některé další varianty insalata caprese: s oreganem (velmi běžné), s olivami, s pestem, s česnekem

Recept na italský salát capreseItalský salát caprese

dify.cz