Hustá hovězí polévka s rýžovými nudlemi

Asijská hovězí polévka se zázvorem a nudlemi

Ještě jsem nepřiznala jednu věc. S katalánskou kuchařkou jsem si domů donesla i kuchařku asijskou. Tam je těch vlepených post-itů ještě daleko víc. Ale taky vyžaduje mnohem lepší přípravu, co se týče pořízení surovin. Využívá koření, omáčky a pasty a každá z těhlech věcí má asi grády. Každopádně jsem ještě neudělala ani průzkum, ani přípravu. Nedalo mi to ale a chtěla jsem zkusit aspoň jednu věc, byť zjednodušeně – hovězí polívku. Pořád totiž vzpomínám na ty plný, výrazný chutě pravých čínských polívek a omáček. Když jsem čínskou kuchyni ochutnala poprvý, nechápala jsem, odkud se ta síla bere. Takže jsem to chtěla prubnout :). A povedlo se. Jednoduchý a hodně překvapivý. A taky výborně použitelný pro další recepty, Testněte to a uvidíte.

Co jsem použila:

  • hovězí vývar, u nás z pomaláče z pěkných hovězích žeber
  • kousek hovězího masa, ideálně kvalitnějšího, co rychle změkne
  • olej, použila jsem velmi nečínský olivový
  • menší cibulku
  • pěkný stroužek česneku
  • kousíček čerstvýho zázvoru
  • pálivou chili pastu/omáčku, použila jsem nějakou pekelnou červenou
  • rýžové nudle
  • sojovou omáčku
  • (sůl)

K rýžovým nudlím. V receptu psali co nejtenčí nudle. A ty já dala. Dokážu si ale představit i nějaký silnější.

Cibulku pokrájíme na drobno, česnek na velmi drobno a zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Na pánvičce rozehřejeme olej a přesuneme do něj cibulku, česnek a zázvor. Mícháme, abysme všechny kousky pěkně rovnoměrně osmahli (ta vůně!). Potřebujeme, aby cibulka byla pěkně sklovatá.

Připravené maso nakrájíme na kousky. A čím slabší, tím lepší. Maso pak přidáme na pánev a taky vmícháme malinko pálivý pasty/omáčky. Množství volíme podle ostrosti produktu, pokud otevíráte novou neznámou lahvičku, otestujte to předem. Všechno pěkně promícháme a pak sem tam míchneme zase, aby se nám maso udělalo pěkně ze všech stran.

Když máme maso skrz naskr opečené, dáme do čistého hrnce ohřát vývar. A ten jakmile se začne vařit, vpravíme do něj naši směs z pánvičky. Teď už stačí jen přidat sojovou omáčku podle chuti (já dala dvě lžičky a pak ještě trošku dosolila) a nudle.

Jakmile jsou nudle hotové, můžeme servírovat. Na vršek by se hodily posekané koriandrové lístky (ty já bohužel neměla).

Tahle polívka je skvělým důkazem toho, že se dá jednoduše vytvořit silná chuť, použitelná pro spoustu jídel. Omáčku velmi podobný chuti jsme měli třeba k „holý“ rybě. Prostě jen celá ryba pravděpodobně z páry, takováhle omáčka, nějaké ty nasekané bylinky a kopeček rýže.

Hustá hobězí polévka s rýžovými nudlemi

Asijská hovězí polévka se zázvorem

dify.cz

2 ks komentářů

  1. Já mám teda hodně dotazů, omlouvám se :)

    Jakou konkrétně tu sójovku? Je jich tolik a chutnají jinak. Tipuji něco jako Kikkoman, ale té je taky víc druhů.

    1. No, do vaření jsem většinou viděla přidávat víc druhou, hlavně kombinaci světlý a tmavý. Já mam tuhle – http://dify.cz/wp-content/uploads/2016/01/IMG_20160108_222234.jpg. Používám ji na vaření i k sushi. Kikkoman je „klasika“ k sushi pro spoustu lidí, ale mně přišla zbytečně drahá. Hledala bych nějakou skutečně čínskou, hlavně aby tam nebyly žádný ochucující ingredience. A žádnou Vitanu nebo tak :) Já osobně budu při dalším nákupu brát spíš light soy sauce a nebo nějakou bez specifikace, prostě „obyč“ jako mam teď