Hummus s osmahnutým česnekem a pimentonem

Recept na jednoduchý domácí hummus

Hummus není žádná novinka, už se dělá všude možně. Ale mně se do něj dost dlouho prostě nechtělo. Potřebovala jsem ale nedávno otestovat vaření cizrny a tak jsem si řekla, že asi konečně přišel čas. Posloužil jako příloha ke grilovanýmu masu. Vlastně se jím dá někdy nahradit třeba bramborová kaše, je to dost dobrá alternativa.

Receptů na hummus jsou mraky a našla jsem hodně, ale hodně dohadů o tom, jak se hummus musí dělat. Asi jsem u žádnýho jinýho receptu neviděla tak vyhrocenou diskusi, vážně. Nicméně já jsem si to udělala tak, jak mi přišlo nejlepší, zase jsem chuť ladila za pochodu a výsledek byl víc než fajn.

Ještě mam takovou poznámku k tahini. Toho jsem dala docela málo. Dělala jsem si totiž domácí a jaksi jsem nesehnala loupaný sezam. A z neloupanýho to nevyšlo úplně nejlíp, prostě to bylo příliš hořký na to, abych toho do hummusu řádně naložila. Vy klidně testujte s libovolným množstvím, i když pokud máte nějaký dražší tahini, tak vás moje šetření s ním asi potěší :).

Jinak cizrnu jsem vařila v papiňáku, asi 23 minut, po předmáčení. Ale klidně by snesla i něco přes 30 minut.

 

Suroviny (jako příloha pro 2 osoby):

  • 200 g suchý cizrny (nebo 400 g vařený, což je jedna sklenice)
  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce řeckýho jogurtu
  • olivový olej
  • sůl
  • mletá paprika uzená (pimentón)
  • 2 stroužky česneku
  • vlažná voda
  • čerstvá citronová šťáva

Můj postup byl následující…

Do mixéru jsem dala všechnu cizrnu a asi dvě lžíce vody a začala mixovat. Cizrna ale potřebuje docela hodně tekutiny, aby opravdu vytvořila kaši. Nebo ji můžete uvařit do skutečně hodně měkka…Takže jsem postupně přilívala vodu, zastavovala mašinu a stírala polorozmixovanou hmotu ze stěn. Občas jsem chvíli počkala, protože mixováním se mi to začalo zahřívat. Můj cíl byla pěkná jemná kaše, tak středně hustá, působící jako krém.

Postupně jsem se k tomu dopracovala. Pak už jsem dala ostatní suroviny – přidala jsem tahini, jogurt, asi lžičku citronový šťávy a sůl. Opět mixnout a ochutnat. Originální recepty citronu dávaj docela hodně, zdálo se mi to divný, ale ve finále ho do hummusu padlo překvapivě hodně. Chce to ale přidávat postupně, zamíchat a ochutnávat. To samý se solí.

Výsledkem byla kaše příjemný chuti.

Nakonec to všechno přišlo ozdobit česnekem osmahnutým na troše olivovýho oleje, oliváčem a taky mletou uzenou paprikou.

A bylo to mňam.

Takže, domácí hummus prostě easy – společně všechny suroviny umixujeme, chuť dolaďujeme solí a citronovou šťávou a nakonec přijde uzená paprika a osmahnutý česnek.

Jednoduchý domácí hummus s uzenou paprikou a česnekem