Houbák, hubník, houbovník, názvů pro tuhle typickou českou houbovou dobrotu je hodně. A jeho variací taky. Ta naše je udělaná z hlívy, takže si ho můžeme udělat kdykoliv a ani nepřijdeme zkrátka v případě, že se na podzim moc nezadařilo.
Co potřebujeme – suroviny klidně od oka:
- hlívu ústřičnou
- vejce ( u nás na 200 g hlívy 3 vejce)
- staré pečivo – u nás domácí kváskový chleba
- sůl a pepř
- česnek
- majoránka
- drcený kmín
- olivový olej
- troška másla – několik slabých plátků na vršek + na vymazání formy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Hlívu očistíme a nakrájíme na proužky. Nejdřív osmahneme na trošce olivového oleje na pánvičce, poté krátce podusíme v tekutině, která se z hlívy uvolní.
V míse rozšleháme vajíčka, přidáme sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a prolisovaný česnek. Promícháme.
Do směsi vsypeme na kostičky nakrájené pečivo a hlívu. Spojíme v něco jako těsto. To přeléváme do máslem vymazané formy a poklademe pár plátky másla. Pečeme. Párátkem zkoušíme, jestli je už uvnitř hotový, můžeme počítat tak s 20-30 minutami v závislosti na tloušťce.