Hubník z hlívy ústřičné

Hubník z hlívy ústřičné

Houbák, hubník, houbovník, názvů pro tuhle typickou českou houbovou dobrotu je hodně. A jeho variací taky. Ta naše je udělaná z hlívy, takže si ho můžeme udělat kdykoliv a ani nepřijdeme zkrátka v případě, že se na podzim moc nezadařilo.

Co potřebujeme – suroviny klidně od oka:

  • hlívu ústřičnou
  • vejce ( u nás na 200 g hlívy 3 vejce)
  • staré pečivo – u nás domácí kváskový chleba
  • sůl a pepř
  • česnek
  • majoránka
  • drcený kmín
  • olivový olej
  • troška másla – několik slabých plátků na vršek + na vymazání formy

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Hlívu očistíme a nakrájíme na proužky. Nejdřív osmahneme na trošce olivového oleje na pánvičce, poté krátce podusíme v tekutině, která se z hlívy uvolní.

V míse rozšleháme vajíčka, přidáme sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a prolisovaný česnek. Promícháme.

Do směsi vsypeme na kostičky nakrájené pečivo a hlívu. Spojíme v něco jako těsto. To přeléváme do máslem vymazané formy a poklademe pár plátky másla. Pečeme. Párátkem zkoušíme, jestli je už uvnitř hotový, můžeme počítat tak s 20-30 minutami v závislosti na tloušťce.

Hubník z hlívy ústřičné

Hlívový houbák

dify.cz