Hamburger. Pro některé skoro až sprosté slovo, jasný zástupce junk foodu (mimochodem, existuje vůbec český ekvivalent? anglicky junk food, španělsky comida basura (asociováno s odpadky, smetím), ale česky? Přece to není normální ani rychlé jídlo). Je to ale velká škoda, hamburger nemusí být vůbec tak špatný, jak ho poslední generace udělaly. Kvalitní maso, dobře udělané pečivo, omáčka ze zdravých ingrediencí a k tomu spousta zeleniny. Právě si dáváte hamburger, se kterým nemusíte mít obavy o svoje zdraví, můžete si ho vzít kamkoliv s sebou a náramně si pochutnáte.
Co potřebujeme:
- kvalitní pečivo – třeba tyhle domácí rohlíky
- hovězí maso – nameleme si ho sami (příp. mleté z hodně kvalitního zdroje)
- 1/8 střední cibulky na porci
- 1 lžíci silného rajčatového protlaku na porci
- horčici (složení!)
- sůl
- pár kapek olivového oleje
- zeleninu dle chuti
Hovězí maso se vůbec nevyplácí kupovat namleté – může se nám totiž lehce stát, že z balení bude masa třeba jen 60 procent, zbytek budou různá pojiva, plniva a další lahůdky. Koupit maso v celku (dle cedulky zkontrolujeme, že neobsahuje žádná aditiva) a namlít si ho je ve finále dost jednoduché a na výsledku to skutečně poznáme.
Množství masa zvolíme podle naší „masožravosti“ a taky podle tvaru pečiva. Jelikož my měly skoro klasické rohlíky, dělala jsem oválné, užší placičky, dvě na kus. Pokud máte standardně vypadající kulatou housku, můžete zvolit klidně silnější masovou placku. Počítejte s tím, že se dobré maso o zhruba pětinu smrskne – to hlavně pokud jste si ho koupili v celku – nedonesli jste si totiž domů tolik vody :)
Namleté maso trochu posolíme a zlehka promícháme. Mělo by stále zůstat „načechrané“. Až při tvarování placek ho můžeme lehce zmáčknout, jenom tolik, kolik bude nutné k formování. Dáváme na zahřátou suchou pánev. Já dělala na středním ohni, odhadem tak dvě tři minuty na jedné straně a pak o něco méně na druhé, aby byly pěkně rovnoměrně udělané.
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Do mističky dáme množství protlaku podle počtu porcí a vmícháme jemně pokrájenou cibulku. Přidáme pár kapek olivového oleje a malinkou špetku soli. Dobře promícháme. Pokud nenarazíte na kvalitní silný protlak, vezměte jakýkoliv a samotný ho trošku odpařte v rendlíčku. Zahustí se a chuť zesílí.
Teď už stačí jen připravit si rozkrojené pečivo – a jednu půlku potřeme rajčatovou omáčkou a druhou hořčicí. Do rajčatové omáčky položíme masové placičky, můžeme přidat trošku zeleninky a usadíme vrchní stranu hořčicí směrem k masu.