Gulášek z pomalého hrnce s chilli papričkou

Domácí guláš z pomalého hrnce s chilli

Pomalý hrnec je geniální věc. Odpadá s ním spousta věcí jako je neustálé míchání, připalování, dolévání vody a tak podobně. Navíc umožní udělat krásně měkké maso a pomůže ze surovin vytáhnout chuť. Takže nepotřebujeme absolutně žádná kupovaná ochucovadla jako jsou masoxy. A guláš je krásným ilustračním příkladem :)

Co potřebujeme:

  • hovězí maso nakrájené na kostky
  • cibuli
  • sádlo
  • drcený kmín
  • sůl a pepř
  • mletou papriku
  • pokrájenou čili papričku nebo naši skvělou domácí čili omáčku
  • vodu nebo vývar
  • česnek
  • majoránku – ne povinná
  • trošku kvásku na zahuštění, pokud chceme
  • přílohu

Hovězí maso lehce osmahneme na sádle na pánvi  – jenom aby se navrchu „zatáhlo“. Poté dáme na dno pomalého hrnce.

Na stejné pánvi osmahneme na drobno pokrájenou  cibulku – cibulkou nešetříme, dodá chuti sílu. Chceme ji pěkně do tmava, ale nepřipálenou, těsně před koncem přidáme mletou papriku – jenom na chvilku, paprika se moc rychle připaluje a hořkne. Opět přidáme do pomalého hrnce.

Přidáme majoránku, pokud chceme, osolíme a opepříme, okmínujeme.  Přilijeme vodu nebo vývar – jenom malinko – na půl kila masa tak 1 dl. Maso samo něco pustí a v pomaláči se skoro nic neodpaří, jako vždy.

Necháme pomalit – u nás asi tak 4 hodiny na stupeň high, ale záleží na tom, jak má kdo rád měkké maso.

Omáčku zahustíme troškou kvásku rozmíchaného v malém množstvím vody a provaříme na velmi mírném ohni.

Na konec přidáme prolisovaný česnek – tak si zachová svoji sílu i všechny účinky.

Domácí guláš z pomalého hrnce s chilli

Domácí guláš z pomalého hrnce s chilli

2 ks komentářů

    1. původně myšleno živý kvásek (hmota) – ten na pečení chleba třeba :) Pokud je nějaký kvásek v pytlíku, který se dá oživit, tak určitě půjde taky