Frittata nebo tortilla? A v hlavní roli jemný česnek

Frittata/tortilla z čerstvého česnečku

Čerstvá vajíčka, jemný česneček (nebo taky mladá jarní cibulka), olivový olej a pořádná špetka soli. Z toho může být dost dobrá omeleta. A nebo taky španělská tortilla. Nebo italská frittata. A spousta zmatků. Pro některé :). Přitom je to tak jednoduché. Ve Španělsku je to prostě a jedině tortilla a v Itálii frittata. Nikdy naopak. Byť to skvělé výsledné jídlo je na chlup stejné. Opravdu. Jen tak cvičně jsem pátrala po rozdílech mezi oběma variantami, jestli mi něco přeci jen neuniklo… A výsledek? Je to ten samý pokrm a detaily se liší v závislosti na regionálních a rodinných zvyklostech.

Co potřebujeme:

  • jemný česneček nebo mladou jarní cibulku, pár kousků
  • 3 až 4 vejce
  • olivový olej
  • sůl
  • strouhaný parmezán, pokud máte po ruce

Česnek nebo cibulku si očistíme a ponecháme i nadzemní část, tedy ten kus, který je v pořádku. Nakrájíme ho na kousky, řekněme 2 cm dlouhé. Silnější spodek můžeme ještě rozkrojit vejpůl.

Na pánvi ohřejeme olej a vhodíme do něj náš česnek/cibulku. Občas promícháme a pokud bude třeba, tak i trošku podlijeme vodou. Potřebujeme, aby nám kousky změkly, maličko se opekly, ale nevysušily ani nespálily.

Čerstvý jemný česnek

Příprava česnečkové frittaty/tortilly

V misce si rozkvedláme vajíčka, osolíme, teď je taky čas na vmíchání tak lžíce strouhaného parmezánu, pokud jste se pro něj rozhodli. Vajíčkem pak zalijeme obsah pánve. Necháme pozvolna péct. Jakmile se i vrchní strana začne zatahovat, omeletu otočíme a ještě chvilku necháme na pánvi, aby se dopekla.

Servírovat můžeme s další troškou parmezánu.

Teďka nedávno vyšla tahle dobrota i u Zuzky – mrknout můžete tady.

Frittata/tortilla z čerstvého česnečku