Foodnotes. Konečně jsou na světě.

Dneska to nebude recept. Ani kosmetika. A jídlo jen tak napůl :) Chci vám říct, že je na světě další moje „dítě“ – foodnotes.cz. Dalo to dost práce a přiznám, občas sem měla dokonalej pocit zavalení. A totálního vyčerpání (ano, moje pěkný rady o dostatku spánku… tak na ty jsem zapomínala dosti často). Ale je to tu. Je tu nový prostor a s ním i nový obsah. A ráda bych vám trošku řekla proč a co a jak. Kde, to už víte :).

foodnotes, web o jídle

Kdo mě trochu znáte, víte, že vařím relativně chvíli. Blog začal na konci léta 2013 a s tím vlastně i moje vaření. K vaření jsem byla na začátku donucená. Spousta zdravotních problémů mě dotlačila ke změně stravování, celý jídelníček jsem proškrtala a musela jsem jíst jiný věci a všechny doma připravený. Ono mě to ale nadchlo, začalo mě to bavit a jídlo zajímat. Hodně jsem načítala kolem a ponořovala se do toho ohromnýho moře informací a trendů. Na blog přibývaly recepty a moje problémy mizely. Až v podstatě zmizely. Mohla jsem v jídle trošku povolit, mezitím jsem si převykla na spoustu nových jídel i potravin… ale stále jsem jaksi měla pocit, že musim pořád experimentovat a pořád „vytahovat z rukávu“ novinky.

Tohle věčné „novinkování“ mě docela unavilo. Jídlo zbožňuju, ale vařit denně a denně vymejšlet nový recepty, to už prostě nešlo. Začala jsem mít potřebu trošku se „usadit“. Jíst dobře, ale už neexperimentovat za každou cenu. Začala jsem mít pocit, že potřebuju mít takovej ten svůj „kuchařskej notes“, ve kterym mám prověřený recepty. Díky nim pak ušetřim čas a jídlo si ještě o to víc užiju. A přiznám se, taky přišla chuť objevit ty klasický jídla, vyzkoušet si je a otestovat, jestli je taky dokážu uvařit.

Zkoušeli jste hledat někdy recept třeba na knedlíky? Já jo. Několikrát. I jsem je několikrát kdysi zkusila. Ale byla to bída. Receptů byly skutečně mraky, ale jak se v tom má jeden zorientovat? Jak vybrat ten, kterej bude fungovat? No, lehký to není… Nebo najít inspiraci na snídani na zítra.

Mezitím jsem si začala hodně všímat toho, jaký maj přístup k jídlu ostatní. Většina lidí kolem nevaří. V mimořádných situacích udělají špagety nebo polívku, ale tím to hasne. A je to škoda. Spousta z nich by určitě vařila. Ale něco jim k tomu chybí.

Z tohohle všeho se zrodila potřeba udělat něco novýho. Něco, co bude o skutečnym každodennim vaření. O jídlech, který známe a který si s chutí dáme. A taky o těch, který jsou jednoduchý a tak dobrý, že je budeme chtít dělat znovu a znovu. Ohromně mě baví všechna ta inspirace na foodblogách a v magazínech… ale moc moc ráda přijdu po práci domů a bez vymýšlení a přemýšlení si jednoduše připravim večeři, u který vim, že si skutečně pochutnám.

Takže… chci, aby na foodnotes bylo skutečný jídlo. Jídlo, ke kterýmu se budeme rádi vracet. Že foodnotes ukážou cestu k vaření těm, kteří nevaří. A taky že maximálně usnadní rozhodování o otázce „co bude dneska k večeři“.

Ještě si pár slov zaslouží téma „zdravé stravování“. Na tom dify dlouho stálo, já sama jsem se tím hodně zaobírala. Ale mezitím to začalo bejt jaksi až příliš módní. Všude kolem vidím články o něčem zaručeně zdravym a reklamy na věci, který ve finále zdravý rozhodně nejsou. Na zdravou výživu je expert kde kdo, přitom téma „zdravý“ se ve většině případů zase jen stalo nástrojem pro propagaci výrobků nebo myšlenek, který mají generovat zisky.

Možná je teda čas na to tu zdravou stravu přejmenovat na kvalitní stravu, hodnotnou travu nebo tak něco. A celkově to stravování vzít rozuměji. Dát si jednou za čas knedlíky, něco smaženýho nebo každý víkend péct sušenky, i tohle všechno se s dobrym stravováním rozhodně nevylučuje. Co je důležitý, je jíst pestře, jíst maximum čerstvých a hodnotných potravin. A o tom to je… A o tom bude i foodnotes :)

Na dify se budu víc věnovat zase kosmetice a všemu kolem, zdraví a určitě bude prostor i na nový témata. To uvidíme :).

dify.cz
Countrylife.cz