Energetické datlové kuličky se skořicí a sezamem

Datlové kuličky se skořicí a vločkami obalené v sezamu

Datle jsou pořádnou zásobárnou cukrů, takže je s nima potřeba zacházet opatrně. Pro chvíle nouze jsou ale jako dělané. A jak je nejlíp dávkovat? Třeba v kuličkách! Tyhle kuličky mají tak akorát správnou velikost, uspokojí naše chuťové buňky a dodají nám potřebnou energii v nouzi. Taky nás ale ohlídají, abysme to nepřepískli :).

Na každých 10 kuliček potřebujeme:

  • 100 g neproslazovaných vypeckovaných datlí (ca. 18 ks)
  • 20 g ovesných vloček
  • 1/8 lžičky mleté skořice
  • přírodní sezam na obalení

Datle rozkrojíme na čtvrtky a umixujeme. Tuto skoro hmoru smícháme s ovesnými vločkami – záleží na tom, jak je máte jemné a jak je máte rádi, můžete je předem trošku pomlít. K tomu přidáme ještě skořici a dobře promícháme. Vedle do mističky si připravíme trochu sezamu. Z hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme v sezamu. Pokud se vám hmota hodně lepí, můžete zkusit válet mezi pečícím papírem nebo si malinko navlhčit dlaně.

Hotové kuličky klademe na kousek pečícího papíru nebo jinou odzkoušenou podložku. Po chvilce ještě trošku ztuhnou.

RAW verze datlových kuliček akorát nahradí ovesné vločky za jinou tepelně neupravenou surovinu (normální ovesné vločky nejsou RAW, zrno prochází párou, aby se deaktivovaly enzymy způsobující žluknutí). Použít můžeme třeba kokosovou nebo mandlovou mouku.

Jinak pro spoustu surovin pro výrobu sladkých kuliček můžete skočit na zodo.

Vypeckované neproslazené datle

Datle bez přidaného cukru

Datlové kuličky se skořicí a sezamem