Snad poprvý jsem měla doma hokkaido. Vždycky z ní vařila Šárka a já kupovala jiný dýničky, protože zrovna hokkaido v zeleninách kolem moc nefrčí… Hokkaido má jednu velkou výhodu, a to je její snadno zpracovatelná slupka. Jakmile se totiž dýně uvaří, slupka je naprosto měkká. To znamená dvě věci – zaprvý o hodně míň práce s dýní, protože ji jen dobře omyjeme, slupku můžeme klidně nechat. A za druhý slupka má ohromný množství pigmentu = živin. Samozřejmě nejideálnější je mít domácí kousek nebo dýni od souseda nebo jinýho dobrýho zdroje.
Co jsem použila (na 2 porce):
- menší dýni hokkaido, o průměru asi 12 cm
- 1 menší cibuli
- asi 350 ml vody
- asi 100 ml smetany na šlehání
- lžíci másla
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- trošku čerstvýho tymiánu, nejlíp čerstvýho
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozpustíme máslo, vhodíme do něj cibuli a tu za stálého míchání osmahneme
Dýni dobře omyjeme a rozkrojíme napůl. Lžící vyndáme vnitřek se semínky. Zbytek nakrájíme na menší kousky, o velikosti tak 1-1.5 cm ideálně. Tyto kousky pak přidáme do hrnce k osmahnuté cibuli a za průběžného míchání kousky dýně trochu osmahneme.
Do hrnce přidáme asi 250 ml vody, sůl a pepř a pod pokličkou vaříme do změknutí, tedy asi 20 minut.
Jakmile je dýně změklá, přidáme prolisovaný česnek a nasekaný tymián. V tento moment obsah hrnce umixujeme najemno, ideálně za pomocí tyčového mixéru. Podle potřeby přilijeme vodu, ideálně vařící.
Nakonec do umixované směsi přidáme smetanu, dobře ji vmícháme, dochutíme pepřem a solí. Taky upravíme konzistenci.
Můžeme podávat s další troškou smetany.