Dýňová polévka z hokkaido s tymiánem

Jednoduchá dýňová polévka z hokkaido

Snad poprvý jsem měla doma hokkaido. Vždycky z ní vařila Šárka a já kupovala jiný dýničky, protože zrovna hokkaido v zeleninách kolem moc nefrčí… Hokkaido má jednu velkou výhodu, a to je její snadno zpracovatelná slupka. Jakmile se totiž dýně uvaří, slupka je naprosto měkká. To znamená dvě věci – zaprvý o hodně míň práce s dýní, protože ji jen dobře omyjeme, slupku můžeme klidně nechat. A za druhý slupka má ohromný množství pigmentu = živin. Samozřejmě nejideálnější je mít domácí kousek nebo dýni od souseda nebo jinýho dobrýho zdroje.

Co jsem použila (na 2 porce):

  • menší dýni hokkaido, o průměru asi 12 cm
  • 1 menší cibuli
  • asi 350 ml vody
  • asi 100 ml smetany na šlehání
  • lžíci másla
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř
  • trošku čerstvýho tymiánu, nejlíp čerstvýho

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

V hrnci rozpustíme máslo, vhodíme do něj cibuli a tu za stálého míchání osmahneme

Dýni dobře omyjeme a rozkrojíme napůl. Lžící vyndáme vnitřek se semínky. Zbytek nakrájíme na menší kousky, o velikosti tak 1-1.5 cm ideálně. Tyto kousky pak přidáme do hrnce k osmahnuté cibuli a za průběžného míchání kousky dýně trochu osmahneme.

Do hrnce přidáme asi 250 ml vody, sůl a pepř a pod pokličkou vaříme do změknutí, tedy asi 20 minut.

Jakmile je dýně změklá, přidáme prolisovaný česnek a nasekaný tymián. V tento moment obsah hrnce umixujeme najemno, ideálně za pomocí tyčového mixéru. Podle potřeby přilijeme vodu, ideálně vařící.

Nakonec do umixované směsi přidáme smetanu, dobře ji vmícháme, dochutíme pepřem a solí. Taky upravíme konzistenci.

Můžeme podávat s další troškou smetany.

Recept na jednoduchou polévku z hokkaido dýně s tymiánem